Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nca atık pillerin toplanması ve bertarafı konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP), 2014 yaz sezonunda sahillerdeki mavi yıldızlı 5 yıldızlı otellerde atık pil toplama yarışması başlattı.
Bu yıl kuruluşunun 10'uncu yılını kutlayan TAP, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pilleri çevreyi kirletmeyecek şekilde toplamak ve bertaraf etmekle yükümlü olan tek kuruluş.
EN ÇOK ATIL PİL İSTANBUL'DA
TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarını 2013 yılı itibariyle 530 tona çıkardıklarını, 2014 yılında da hedeflerinin 600 tona ulaşmak olduğunu söyledi. Bahar, en çok atık pili bölge olarak Marmara'dan, şehir olarak ise İstanbul'dan topladıklarını açıkladı.
BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ
Atık pillerin toplama miktarının artırılması ve verimli şekilde sürdürülmesi amacıyla belediyelerle titiz çalışma yürüttüklerini belirten Neslihan Bahar, Türkiye çapında 16'sı büyükşehir olmak üzere toplam 532 belediye ile işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Bu sayının her gün arttığını belirten Bahar, tekno ve zincir marketler, bakanlıklar, organize sanayi bölgeleri, okullar, Diyanet İşleri, Silahlı Kuvvetler, oteller, Emniyet Genel Müdürlüğü ve PTT ile de işbirliği içinde olduklarını anlattı.
MAVİ BAYRAKLI YARIŞMA
Mavi bayraklı 5 yıldızlı otellerde de atık pil toplamaya yönelik yarışma başlattıklarını belirten Neslihan Bahar, "1 Mayıs- 31 Ekim 2014 tarihleri arasında en çok atık pil toplayan mavi bayraklı işletmeleri belirleyeceğiz. TÜRÇEV ve derneğimiz işbirliğiyle düzenlenecek yarışmada ilk 10 otel sertifikayla ödüllendirilecek. Yarışma için otellerin bize herhangi bir başvuru yapması gerekmiyor. Yarışmaya katılım belirtilen tarihler arasında derneğimize teslim edilecek pil miktarına göre yapılacak. Bunun için işletmelerin yapması gereken tek şey, tesislerinde bulunan kapı kilit sistemleri, klima ve TV kumandaları, elektronik kasa, kablosuz duman dedektörleri, kablosuz telefonlar, güvenlik telsizleri vb. cihazlarda kullanılan pilleri ayrı ayrı toplayarak bize teslim etmek. Atık pillerin teslimi için TAP derneğinin web sitesine girmek yeterli olacaktır. Bu arada eğer otelinizdeki atık pil kutuları eskimiş veya kullanılamaz hale gelmişse, bir telefon yeter, ücretsiz atık pil toplama kutuları hemen tesisinize teslim edilecektir" dedi.
PİL GERİ KAZANILABİLEN BİR TÜKETİM ÜRÜNÜDÜR
Atık pilin doğayı kirleten bir etken olduğunu belirten Bahar, okullarda atık pil konusunda bilinçlendirilen çocukların eve gittiklerinde anne ve babalarını atık pili kaynağında ayrıştırma konusunda uyardıklarını söyledi. Türkiye'de atık pil konusunda çevre bilincinin her yıl artan bir ivmeyle devam ettiğini kaydeden Bahar, şöyle dedi:
"Toplanan tek kullanımlık piller bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolanıyor. Şarj edilebilir piller ise geri dönüşüme yollanıyor. Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan yani atık pil halini alan piller çöpe atıldığında, içerdikleri metaller toprağa karışarak çevreyi kirletebilir. Halbuki pil geri kazanılabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün hammaddesi olarak kullanılır."

MÇ(HA/BT) (FOTOĞRAFLI)