Ordu'nun orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından bahçeleri beyaz örtüyle kaplanan fındık üreticileri, zirai don yaşanmasından endişe ediyor. Meteorolojinin soğuk hava uyarısının ardından dün gece başlayan kar yağışı, Ordu'nun bazı ilçelerinde etkili oldu. Özellikle Gölköy, Gürgentepe, Akkuş, Kabadüz, Mesudiye ve Aybastı ilçelerinde etkili olan kar yağışıyla, çiçek açan fındık dalları kar altında kaldı.

Sıcaklık 15 derece birden düştü

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, beklenen soğuk hava dalgasının geldiğini belirterek, "Meteorolojinin bu yönde açıklaması ve uyarısı da olmuştu. Soğuk hava dalgası Rusya üzerinden geldi. Hava sıcaklıkları da bir anda 15 derece düşerek gündüz 5, gece yarısı ise eksi 2'ye düştü" dedi.

Üretici tedbir almalı

Kar yağışının en çok Ordu'nun orta ve yüksek kesimlerinde etkili olduğunu ifade eden Soydan, "Yaptığımız ilk tespitlerde kar yağışıyla birlikte fındık dalları da beyaz örtüyle kaplandı. Şu anda yağan karın fındık dallarına ya da karanfillerine zarar verip vermediği belli değil. Ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu. Zirai donun ilerleyen günlerde beklendiğini kaydeden Soydan, "Valiliğimizin de bu yönde uyarısı oldu. Üreticilerimizi asıl tehlike çarşamba ve perşembe geceleri bekliyor. Üreticilerimizin bu gecelerde tedbir almalarında fayda var" dedi.Soydan, üreticilerin tedirgin olduğunu, 2014 yılında yaşadığı sıkıntıyı tekrar yaşamak istemediğini dile getirdi.

Üretici endişeli

Fındık üreticilerinden Murat Kayhan, bahçesinin kar altında kaldığını belirterek, "Açıkçası bu durum bizi endişelendiriyor. Umarım zirai don olmaz ama yetkililerin açıklamalarına göre önümüzdeki günlerde böyle bir tehlike görünüyor. Üreticiler olarak elimizden geldiği kadar tedbir alacağız" dedi. Samet Çelik ise fındığın tek geçim kaynakları olduğunu belirterek, "İnşallah mart ayının ortasında yağan bu kar ürünümüze zarar vermez" şeklinde konuştu.İsmail Kütük de olası zirai dona karşı tedbir aldığını, çarşamba ve perşembe gecesi bahçesinde lastik ve saman yakarak dumanlama yöntemiyle ürününü korumaya çalışacağını söyledi.

Kaynak : AA