KAHRAMANMARAŞ'ın Andırın İlçesi'nin yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen orkide (Salep orchidaceae) bitkisi, Maraş dondurmasının ham maddesinden kullanılmak üzere bilinçsizce tahrip ediliyor.
İlçeye bağlı Halbur yaylasında yetişen ve Maraş dondurmasına tat ile koku kazandıran, giderek de yok olma noktasına gelen orkidelerin bilinçsizce toplanması yöre halkının tepkisine neden oluyor. Bu duruma üzüldüklerini söyleyen yörede yaşayanlardan İlyas Paksoy şunları söyledi:
"Doğada genellikle yabani olarak yetişen orkidelerin bazı türlerini tespit etmek neredeyse imkansız olabiliyor. Çiçek açmayan, bir böcek büyüklüğünde bile olabilen bu türler, bu özellikleri sayesinde kendisini doğadan alıp götürmeye gelenlerin elinden kurtulabiliyor. Çiçekçilere büyük paralar ödenip alınan orkideler ise tropikal türlerin seralarda yetiştirilmesiyle elde ediliyor. Bu tür endemik bitkilerin aslında toplanması yasak, ancak bunu dinleyen yok. Burada yetişen bu orkideler bilinçsizce tahrip edilmektedir. Soğanlarını alıp tekrar olduğu yere bırakıyorlar, bu gerçekten vicdansızlıktır. Yetkililerin biran önce buna dur demeleri lazım."
Salep yapımında da kullanılan orkidelerin bilinçsizce toplanıp tahrip edilmesini önlemek amacıyla uyarı levhaları asılsa da yöre halkı bu konuda yetkililerin adım atmasını beklediklerini söyledi.

FOTOĞRAFLI