Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim  personelinin yılın 9 ayında 5,3 milyar liralık vergi kaybı tespit ettiğini ve bu  kayba neden olan mükellefler adına 10,6 milyar lira ceza kesildiğini söyledi.
Şimşek, incelemelerini etkin ve verimli bir şekilde sürdüren Vergi  Denetim Kurulunun (VDK), yılın 9 ayındaki çalışmalarını AA muhabirine  değerlendirdi.
Kurulun, kayıt dışına neden olan tüm sektörlerde yoğun denetimler  yaptığını ve vergi kaybına müsaade edilmediğini vurgulayan Şimşek, yılın 9 ayında  yapılan vergi incelemeleri sonucunda ekiplerin, 5 milyar 322 milyon 727 bin lira  tutarında vergi kaybı tespit ettiğini açıkladı. Şimşek, buna karşın vergi kaybına  neden olan söz konusu mükellefler adına 10 milyar 559 milyon 154 bin lira  tutarında vergi cezası kesildiğini açıkladı.
- "Vergi incelemesinde etkinlik artıyor"
Geçen yıl gerçekleşen rakamlara da değinen Şimşek, 2012'nin tamamında  4,5 milyar liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve 8,8 milyar liralık vergi  ziyaı cezası kesildiğini hatırlattı.
Bu rakamların da vergi incelemesinde etkinliğin arttığını gösterdiğini  belirten Şimşek, "VDK, her geçen yıl etkinliğini ve verimliliğini artırıyor.  Geçen yılın tamamında 4,5 milyar liralık vergi kaybı tespit edilirken, bu yılın  sadece 9 ayında söz konusu rakam 5,3 milyar lira olarak gerçekleşti. Ayrıca,  ortaya çıkan tabloya bakıldığında, söz konusu tutarların, yılın sonu itibarıyla  daha da artması bekleniyor" diye konuştu.
 - İnceleme yapılan alan ve sektörler
 Vergi Denetim Kurulu Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele Grup  Başkanlıklarında "kayıt dışılıkla mücadele" çerçevesinde 15 ana başlık altında  araştırma ve inceleme yapıldı. İnceleme yapılan ve devam eden alanlar/sektörler  şöyle:


 -KDV'de yaşanan kayıt dışı,
 -İthalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller,
 -İnşaat sektöründe görülen kayıt dışı,
 -Kaçak akaryakıt sektörü,
 -Franchising sözleşmeleri,
 -Haksız KDV iadesi alarak kamuyu zarara uğratanlar,
 -Turizm acenteleri,
 -İmtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmelerinin vergi kanunları  karşısındaki durumları,
 -Tefeciler,
 -Gözlük sektörü,
 -Elektrik dağıtımı sektörü,
 -Factoring şirketleri,
 -Kaçak çay,
 -Antrepo rejimi kapsamında yapılan ticaret,
 -Gümrük Müşavirliği ile yetkilendirilmiş müşavirliklerin faaliyet  gösterdiği alanlarda neden olunabilecek muhtemel vergi kayıp ve kaçağının  tespiti.
Kurulun bugüne kadar yoğun denetim yaptığı sektörler/alanlar ise  şöyle:
-10 numara yağ,
-Lüks araç,
 -ÖTV'siz jet yakıtının teslimi,
 -Deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt teslimi,
 -Dökme gazın otogaz olarak kullanımı,
 -Sigara kaçakçılığı ile mücadele,
 -Sıfır ÖTV'li aerosol üretiminde kullanılan LPG.