Özgür ALTUNCU - Taner YENER/İSTANBUL, () MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek, "İngiltere merkezli uluslararası şeffaflık örgütü, bütün ülkelerin değerlendirmesini yapıyor. Yolsuzluk algı endeksini üretiyor. 2002 yılında biz sondan 37. sıradaymışız. Bizden daha iyi 64 ülke var. Bizim önümüzde kim var; Çin var, Meksika var, Brezilya var, İtalya var. Türkiye yolsuzluk algısında kötü ülkeler arasında" dedi.

Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından düzenlenen ve sektörün sorunlarının ele alındığı toplantıda konuştu. Şimşek, Türkiye'nin ekonomik karnesini sunumlar eşliğinde toplantıya katılanlara anlattı. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki toplantının basına açık kısmında Şimşek, son dönemde yaşanan tartışmalara değindi.

Bakan Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye'de şu anda en çok bu hususlar tartışılıyor. İngiltere merkezli uluslararası şeffaflık örgütü, bütün ülkelerin değerlendirmesini yapıyor. Yolsuzluk algı endeksini üretiyor. 2002 yılında biz sondan 37. sıradaymışız. Bizden daha iyi 64 ülke var. Bizim önümüzde kim var; Çin var, Meksika var, Brezilya var, İtalya var. Türkiye yolsuzluk algısında kötü ülkeler arasında. Şimdi 2013 yılına baktığınız zaman Türkiye 53. sıraya yükselmiş. Kaç ülke arasında 177 ülke arasında. Bizim gerimizde kim var? İtalya var, Brezilya var, Çin var, Meksika var, Yunanistan var. Aslında Türkiye son dönemdeki tartışmaları önemli ölçüde siz de biliyorsunuz, siyasi motivasyonla yapılan tartışmalardır. Türkiye çok mesafe kat etmiştir. 53. sıra yakışıyor mu? Hayır yakışmıyor. Sıfırlamış mıyız? Hayır sıfırlamamışız. Tabi ki mesafe katetmemiz lazım. Tabi ki daha da gelişme göstermemiz lazım. Hakikatten Türkiye mesafe katetmiştir."

OLUMLU ETKİLEYECEK GELİŞMELER...
Türkiye'nin kısa vadeli büyüme öngörülerini de paylaşan Bakan Şimşek, "Biz bu sene için yüzde 4'lük bir büyüme öngördük. Ama bu büyümeyi aşağıya ve yukarıya doğru etkileyecek gelişmeler var" diye konuştu. Şimşek, ekonomik büyümeyi yukarı yönlü geliştirecek etkenleri de sıraladı. Şimşek, "Yukarı yönlü gelişmeler, AB 4-5 yıldır bir krizdeydi. Ekonomide ve iç talepte bir daralma vardı. Şimdi bu daralmanın sonuna gelindi. İkinci olarak Ortadoğu ve Afrika bölgesi Arap baharıyla birlikte ciddi bir kargaşa çıktı ama şu anda Suriye hariç ciddi bir istikrar var. Dışarıya yönelik ekonomik faaliyetlerimizi olumlu etkileyebilir" dedi.

BELİRSİZLİK VAR...
Şimşek, Türkiye'nin büyüme hedeflerini aşağıya doğru etkileyecek riskleri de ifade etti. Bakan Şimşek, "Riskler seçim ve bu son gelişmelere baktığın zaman bir miktar bir belirsizlik var. Belirsizlik özellikle iç talebi bir miktar aşağıya çeker. Faizlerde bir yükselme söz konusu. Onun dışında biz cari açığı kontrol altına almak için tedbirler aldık. Bunların iç talebe yansıması olumsuz olacak. İç talebin yavaşladığı, dış talebin yükseldiği bir döneme giriyoruz. Büyümenin aşağıya doğru riskleri yükselmiş bir dönemdeyiz" diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in konuşmasının ardından basın mensupları dışarı çıkarıldı. TÜRSAB üyelerinin basına kapalı bölümde Bakan Şimşek'e sektörün sorunlarını anlattıkları öğrenildi.

ÖA (MK) (FOTOĞRAF)