Maliye Bakanı Naci Ağbal, hayırseverler tarafından yapılan cami, okul, hastane, yetiştirme yurdu ve huzur evi inşaatına KDV muafiyeti getirdiklerini açıkladı.

Cami ve okul yaptırana KDV muafiyeti geliyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bundan sonra hayırseverler tarafından yapılan okul, sağlık tesisi, yetiştirme yurdu, huzur evi ve ibadethaneleri kamuya yapan hayırseverlere KDV istisnası getirdik. Hayırseverler bundan sonra yaptıkları okulun çimentosu, demiri, fayansı için hiçbir şekilde KDV ödemeyecek. 5 milyon liralık bir okul inşaatında 900 bin liraya kadar bir katma değer vergisi istisnasından yararlanacak” dedi. Cami yaptırma derneklerinin de faydalanacağı düzenlemeyle KDV’siz demir ve çimento alınabilecek.


Gazetecilerle sohbetinde hayırsever faaliyetleriyle ilgili bilgi veren Ağbal, “2004-2017 arasında yaklaşık 13 yılda hayırseverler tarafında 49 bin 146 yeni derslik yapılmış. Cami ve mescit sayısı 2002-2018 arasında 10 bin 624 olmuş. 2004-2018 arasında toplam tamamlanmış 33 sağlık tesisi yani hastane, şu anda devam eden sekiz tane bu şekilde hayırseverlerin yaptığı yatırımlar var” dedi.

KDV’siz demir

Ağbal, “Hayırsever yapacağı hayırla ilgili bir  protokol imzalayacak. Burada yapılacak inşaatın özellikleri belirlenecek. Projesi hazırlanacak, ilgili makamlardan onaylattırılacak. Ve inşaat başlanmadan önce de bir inşaat ruhsatı alınacak. İnşaat ruhsatı aldıktan sonra hayırseverimiz vergi dairesine müracaat edecek ve bu müracaatında yapmış olduğu protokolü, uygulama projesini, inşaat ruhsatını, vergi dairesini ibraz ederek müracaatını yapabilecek ve istisnadan yararlanmak istediğini bize beyan edecek” dedi. Ağbal “Biz kendisine bir istisna belgesi vereceğiz. Demir, çimento, fayans, tahta, ahşap, kapı bütün listeyi yapacağız, bu listede istisna belgesinde bunlar gözükecek. Bizim hayırseverimiz inşaata başladıktan sonra bir mal almak istediğinde bu malı satan firmaya bu istisna belgesini ibraz edecek. Ve malı satan firma KDV tahsil etmeksizin malı teslim edecek. Bu belge ibraz edildiğinde satıcılar istisna kapsamından malı vergisiz teslim etmek zorunda” dedi.

5 milyonluk okulda 900 bin TL muafiyet

Proje sonunda ise kapatma fişiyle işlem yapılacağını kaydeden Ağbal, “5 milyon liralık bir okul inşaatında 900 bin liraya kadar bir katma değer vergisi istisnasından yararlanmış olacak. Karşılaştığımız hayırseverler de tam bunu talep ediyorlardı. Yani, ‘Ben hem size okul yapıyorum, bir de benden KDV istiyorsunuz.’ Şimdi özellikle ben sahada, çok yaşlı amcalarla, teyzelerle karşılaşıyoruz, onlar ifade ediyordu, inşallah bu düzelmeler hayırseverlerimizin daha fazla okul, daha fazla sağlık ocağı, daha fazla ibadethane yapmalarını da ciddi anlamda bir teşvik vermiş olacak” dedi. Ağbal, cami yaptırma derneklerinin de teşvikten yararlanabileceğini söyledi.