Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, fiber konusunda ortak altyapı şirketi önerisini tekrarladı. Kuruöz, “Aksi durumda üç operatörün 16.5 milyar dolar yatırımı gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. 12.5 milyar dolar çöpe gitmemiş olur” diyor. Bu rakam Maldivler’in milli gelirinin 4 katı kadar bir para demek...

Türkiye, 1 Nisan’da hizmete girecek olan 4.5G için gün sayarken, fiber altyapı konusundaki ‘ortak yatırım’ tartışmaları da gündemden düşmüyor. Fiber konusu önemli. Çünkü, 4.5G iletişim hızının ana omurgasını fiber bağlantı oluşturuyor.  

FİBER NE DEMEK? 

Yüksek data hızı, beraberinde hızlı bir altyapı ihtiyacını da doğuruyor. Yani kullanıcı ile baz istasyonu arasındaki yapıya ek olarak, fiber desteğine ihtiyaç var. Çünkü karasal altyapıların (yani bakır kabloların) belli bir hızın üstüne çıkmak mümkün olmuyor. Bu teknolojinin evlere kadar gelmesi için sokakların kazılarak yer altından kablolama gerekiyor. 

ENGEL: BELEDİYELER 

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz’ün anlattıklarına göre 10 kilometrekareyi kapsayacak baz istasyonu diktim” demek yetmiyor. Ana sıkıntı belediyelerin ketumlukları. Operatörler, belediyelerin fahiş kazı bedelleri ve bürokratik engellerle boğuşuyor. Las Vegas’taki CES-Tüketici Elektroniği Fuarı’nda teknoloji gündemi drone’lar, insansız araçlar ve makinelerin kendi aralarındaki iletişimi olsa da bizim gündemimiz fiber altyapı ortaklığıydı. Kuruöz, 1 Nisan’da geçilecek 4.5G için de fiber yatırımlarının şart olduğunu söyledi. 

12.5 MİLYAR ÇÖPE GİDER 

İlker Kuruöz, önce her eve fiber ulaştırmanın milli bir mesele olarak görülmesi gerektiğinin altını çizdi. Geçtiğimiz aylarda Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, bu konuyla ilgili ‘ortak bir altyapı şirketi kurulmalı’ önerisinde bulunmuştu.  İlker Bey de bu öneriyi tekrarladı: “Ortak altyapı şirketi kurulmazsa üç operatörün 16.5 milyar dolar yatırım yapması gerek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.5 milyar dolar çöpe gitmemiş olur."

BEŞ ÜLKENİN TOPLAMI

Kuruöz ayrıca "Bu tutar, dünyanın en yoksul 5 ülkesinin yıllık gelirinin toprak altına gömülmesi demek. Çöpe gidecek parayı da katma değerli servislere ve Ar-Ge’ye yönlendiririz” ifadesini kullandı. 

İKİ OPERATÖR=8.5 MİLYAR 

Kuruöz ayrıca, Türk Telekom’un ortak şirkete yanaşmaması durumunda Vodafone’la birlikte hareket etmeyi de düşünebileceklerini de söyledi.  İlker Kuruöz, “Üç operatör konusunda ısrarcıyız. Baştan pes etmek istemiyoruz. Yeni gireceğimiz şehirler için Vodafone’la da temastayız. İki operatör olursa yine yüksek bir tutar çıkar. Bu da göre 8.5 milyar doları buluyor” dedi.