ZONGULDAK'ta, özel maden şirketlerinde Çinli işçi çalıştırılmak istenmesine, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yönetim Kurulu tepki gösterdi.
GMİS'ten yapılan yazılı açıklamada, aynı zamanda maden şirketi bulanan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir'in, özel maden şirketlerinin toplam 2 bin 500'e ulaşan işçi açıklarını Çinli işçilerle kapatmak istedikleri yönündeki açıklaması hatırlatıldı. Çinli işçi çalıştırma amacının kar oranını en yüksek noktaya çıkarmak, bunun da kapitalizmin en temel kurallarından olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi:
"Dünyada ve Türkiye'de artık salt kara dayalı vahşi kapitalist anlayış kabul görmüyor. Nitekim bütün dünyada artık sosyal devlet kavramı egemen oldu. Emek ve sermaye, yönetimde ve kararların alınmasında asgari müştereklerde de olsa paydaş durumdadır. Tüm dünyada sendikalar, demokrasilerin vazgeçilmez kurumlarından biri haline gelmiştir. Sosyal devlet, insanların yaşamından, barınmasından, çalışmasından, can güvenliğinden, eğitim ve sağlığından sorumludur. Hiç kimse her istediğini yapma serbestliğine sahip değildir."
'MADEN ŞİRKETLERİ KENDİLERİNİ SORGULASIN'
Madencilik kültürünü küçümsemenin doğru olmadığının ifade edildiği açıklamada, "Zonguldaklı madenciler, kuyu ve anakat hazırlıkları gibi işleri de rahatlıkla yapabilmektedir. Bugün, Türkiye'nin ve hatta dünyanın dört bir yanında Zonguldaklı madenciler maden ocaklarında çalışmaktadır. Ve halen Zonguldak'ta madenlerde çalışmaya hazır on binlerce işsizimiz var. Nitekim, TTK işçi almak istediğinde on birlerce bölge insanı sıraya girmektedir. Bölge insanının dikkati ve kulağı, TTK'ya işçi alınacağı haberlerindedir. Bu şartlar altında bile 165 yıllık kömür üretim kültürüne sahip Zonguldak'ta bazı özel şirketler yeraltında çalıştıracak işçi bulamadıklarını söylüyorlarsa öncelikle kendilerini sorgulamaları gerekmektedir" denildi.