Görkem ÇANCI/ALANYA (Antalya), () - ALANYA Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) ve Macaristan Büyükelçiliği arasında işadamlarına vize kolaylığı sağlayan protokol imzalandı.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde ALTSO binasında yapılan protokol törenine, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin ve ALTSO yönetim kurulu üyeleri katıldı. Protokol öncesi konuşan ALTSO Başkanı Şahin, 1980'de Macaristan'ın Türkiye'ye geçici vize uygulaması başladığını belirterek, "Bu vize uygulaması kalıcı oldu. 1980'den sonra devam etti. İşadamlarının ticari ilişkilerini geliştirebilmesi için seyahat özgürlüğü olması gerekiyor" dedi.
İşadamlarına vize kolaylığı sağlayan anlaşmanın önemine işaret eden Şahin, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin önderliğinde Avrupa Birliği Bakanlığı'nın girişimleriyle işadamlarına vize kolaylığı sağlayan bir protokol imzalandı. Bu protokol 23 ili kapsıyordu. Biz bunu medya aracılığıyla öğrendik. Hemen girişimde bulunduk. Alanya'nın stratejik durumu farklı. Alanya'yı bir ilçe olarak görmemelisiniz. Alanya'da 32 bin yerleşik yabancı yaşıyor. Bu açıdan bu protokol çok önemli" diye konuştu.
TÜRKİYE AB'YE ÜYE OLACAK
Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Hovari ise Macaristan olarak Türkiye ile iktisadi münasebetleri güçlendirmek istediklerini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 3 milyar dolara yakın olduğuna işaret eden Hovari, "Bunun daha fazla olması dileklerimiz arasında. Bizim yıllık ihracatımız 100 milyar dolar. İhracatta güçlüyüz. Türkiye'ye ihracatımız da güçlü. Daha fazla ihracat istiyoruz. Türkiye'den de fazla ihracat bekliyoruz. Çünkü Türkiye'de çok değerli hammaddeler var. Türkiye, AB'ye kesinlikle üye olacak. Çünkü Türkiye'de son 20 yıldır çok büyük gelişme var" diye konuştu.
Konuşmaların ardından işadamlarına vize kolaylığı sağlayan protokol imzalandı. ALTSO Başkanı Şahin, günün anısına Büyükelçi Janos Hovari'ye el yapımı su kabağı hediye etti.

GÇ(SU/BT) (FOTOĞRAFLI)