İSTANBUL, 25 Ağustos () - Dünya ekonomisi küresel finansal krizin etkilerini atmaya çabalarken, lüks tüketim sektöründeki hızlı büyüme devam ediyor. Dünya ekonomisinin yüzde 3 dolayında büyümesinin beklendiği 2014 yılında küresel lüks ürünler pazarının yüzde 4-6 büyüyeceği öngörülüyor.

Bain&Company "Küresel Lüks Tüketim Malları Pazarı Çalışması İlkbahar 2014" raporunda yer alan verilere göre, Avrupa’da devam eden ekonomik duraklama, Rusya’daki kriz ve tüm dünyada döviz paritelerindeki istikrarsızlığa rağmen, küresel lüks tüketim pazarında 2014’ün ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 4 ila 6 arası büyüme yılın geri kalanında da devam edecek.

"ORGANİK BÜYÜMEYE ODAKLANMALI"

Lüks tüketim malları pazarında yeni normların geliştiği gözlemleniyor:Küresel pazarın olgunlaştığına, istikrara kavuştuğuna ve birleşmelerle gücünü artırdığına dikkat çeken Bain Türkiye Yöneticisi Serhan Nadir, "Küresel pazarın,ekonomik krizler karşısında giderek daha da güçlendiğini görüyoruz.Lüks mallar tüketicilerine baktığımızda sürekli seyahat ettiklerini gözlemliyoruz ve pazar da bu mobilve globaltüketicilerin taleplerine daha hızlı cevap verebileceği bir refleks geliştirmiş durumda. Bu da pazarın büyümesine yol açıyor. Bu nedenlerden dolayı dünyanın neresinde olursa olsun lüks markalar, organik yolla büyümeye odaklanmalılar" dedi.

Rapor verilerine göre, 2014 yılında artan yurtdışı alımları ile küresel lüks tüketim harcamalarında Çin yine başı çekiyor.

LÜKS PAZARI TÜRKİYE'DE DE BÜYÜYECEK

Ürünler bazında en iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken, erkek çantaları ve erkek giyiminin en hızlı büyüyen kategori olacağı tahmin ediliyor. Turizm ve seyahatle ilgili yapılan harcamalar da 2014’ün en iyi performans gösteren kategorileriarasında yer alıyor. Lüks tüketim malları pazarının Türkiye’de de büyümesi bekleniyor.

Ürünler arasında en iyi performans gösteren kategorinin aksesuar olması beklenirken bunu, mücevher, saat ve benzeri lüks takı ve ziynet eşyaları takip edecek. Öte yandan, giysi ve güzellik ürünlerinin daha mütevazı bir büyüme trendi göstermesi bekleniyor. Erkek çantaları ve erkek giyim kategorisi ise en hızlı büyüme potansiyeli gösteren kategori olarak karşımıza çıkacak.