(Gelişmeler ile güncellendi.)

İSTANBUL, 8 Mayıs () - Gelişmekte olan piyasaların en çok değer kaybeden para birimleri arasında olan liraya, Rusya'dan sonra ABD'den de destek geldi. Dolar bu yıl ilk kez 2.08 liranın da altına indi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'da merkezi yönetim ile çatışma halindeki isyancılara, bu hafta sonunda düzenleyeceklerini ilan ettikleri "ayrılma referandumunu" iptal ertelemelerine yönelik çağrıda bulunması piyasalardaki gerginliği almış, liraya güç kazandırmıştı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen da, Temsilciler Meclisi Karma Ekonomi Komitesi'nde yaptığı sunumda, para politikasını "yüksek derecede gevşek" tutmaya devam edeceklerini açıklaması, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalara para girişlerini hızlandırdı.

Bu gelişmeler üzerine dolar 2.0744 lira ile yılın en düşük düzeyine geriledi. Euro da, 2.90 liranın da altına geriledi ve 2.8930 liraya kadar indi. Liradaki güçlenme faize de yansıdı ve iki yıllık gösterge devlet tahvilinin faizi yüzde 8.98 düzeyine kadar geriledi. Piyasada iki yıllık gösterge faiz dün en son yüzde 9.24 düzeyinden işlem görmüştü.

Merkez Bankası da günlük döviz satım ihalelerinde miktarı yarıya indirdi.  Merkez Bankası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Ödemeler dengesindeki olumlu gelişmeler dikkate alınarak günlük döviz satım ihale tutarı 9 Mayıs tarihinden itibaren en az 40 milyon dolardan en az 20 milyon dolara indirilecektir" denildi. 

Lira ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine en çok destek, Yellen'ın, "Faizi ne zaman artıracağımıza dair bir takvim veya formül veremeyiz" yolundaki sözleri oldu. Yellen'ın bu sözleri, piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın faiz artışlarına başlamak için daha uzun zaman geçeceği yolunda algılar oluşturdu.

Piyasalarda bugün gözler Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın alacağı faiz kararlarına çevrildi. İki bankadan da faizlerde bir değişiklik yapmaları beklenmiyor. Bu nedenle, beklentilere paralel olarak bir değişim olmazsa piyasalar üzerinde bir etkisi de olmayacak; ancak, aşağı ya da yukarı yönlü bir değişiklik sürpriz sayılacağı için, piyasal üzerinde etkili olabilecek.

(OSS)