(Ayrıntılar eklendi.)
Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 5 Haziran () -  Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Merkez Bankası'na yönelik faiz eleştirileri ardından düşen lira, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) politika faizi indirimi sonrasında güç kazandı. AMB'nin ardından, Türkiye'de de faiz indirimi bekleniyor.

Erdoğan'ın, Türkiye Merkez Bankrası'nın faiz politikasına yönelik eleştirileriyle 2.12 liranın üzerine çıkan dolar, AMB'nin faiz kararının ardından 2.0976 liraya kadar geriledi.

AMB'nin faiz kararı öncesinde 2.88 lira dolayında hareket eden Avrupa Birliği para birimi euro da, karar sonrasında 2.84 lira düzeylerine düştü.

AMB politika faizini yüzde 0.25'ten yüzde 0.15'e, mevduata faizini de 10 baz puan düşürerek eksi 0.10'a indirdi. Banka ayrıca borç verme faizini de yüzde 0.75 seviyesinden yüzde 0.40'a düşürdü.

"GEVŞEME İÇİN HAREKETE GEÇMEYE HAZIRIZ"
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi de düzenlediği basın toplantısında, reel ekonomiye destek vermek için faizlerde indirime gittiklerini belirterek, "Faizler gerekli olduğu sürece düşük kalmaya devam edecek. Bankalar toplam kredi hacminin yüzde 7'si kadar yeni fonlama imkanı sahibi ollacak. Fonlama operasyonunun büyüklüğü ise 400 milyar euro olacak" dedi.

Varlığa dayalı menkul kıymet alımlarına hazırlandıklarını belirten Draghi, "Tüm likidite taleplerini karşılamaya devam etmeye karar verdik. Gerekirse daha fazla gevşeme için harekete geçmeye hazırız. Ek önlem gerekirse hızla adım atılacak" diye konuştu.
Mario Draghi, faizlerin mevcut seviyede uzun bir süre kalmasını beklediklerini, Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentilerini orta vadede durağan önlemlerle enflasyonu hedef düzeye getireceğini anlattı.

Enflasyonun önümüzdeki aylarda düşük kalmaya devam edeceğine dikkat çeken Draghi, "Enflasyonun 2015 yılında yüzde 1.1 olmasını ön görüyoruz" ve jeopolitik riskler ve eurodaki gelişmelerin olası etkilerinin yakında izleneceğini de sözlerine ekledi.

BORSA DA YÜKSELİŞTE
AMB'nin faiz kararı öncesinde yüzde 0.7 artıda olan Borsa İstanbul Endeksi de, AMB Başkanı Draghi'nin önlemlere ilişkin açıklamalarının ardından yükselişini hızlandırdı. Yüzde 3.5 dolayında yükselen Bankacılık Endeksi'nin liderliğinde hız kazanan tırmanışı ile kazançları yüzde 2'nin üzerine çıkan Borsa Endeksi bir yıl sonra 80 bin puanı geçti.

"MERKEZ BANKASI'NDA FAİZ İNDİRİMLERİNE DEVAM EDECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ"
Draghi'nin beklentilerin ötesinde adımalar atıldığını açıklamasıyla beraber TL'de ve Borsa İstanbul'da pozitif bir hava görüldüğüne işaret eden Şeker Yatırım Başekonomisti Gülay Girgin, "Faiz oranı indi ve 2018'e kadar sürecek adımlar atıldı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler bundan pozitif etkilendi. Bu beklentilerin ötesindeydi. Sadece Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası değil, tüm dünya bu kararı bekliyordu. Bizim tarafımızdan bakıldığuında ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nu, faiz indirimleri ile ilgili elini rahatlatacak bir karar oldu. Bu anlamda Haziran ayında Merkez Bankası'ndan faiz indirimlerine devam edeceğini yönünde kararlar çıkacağını düşünüyoruz" dedi.

(OSS)