DENİZLİ Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, kuyum sektöründe kredi kartına taksit imkanının kaldırılmasına tepki gösterdi. Şimdiden pos cihazlarının iade edilmeye başladığını belirten Yıldırım, uygulama düzeltilmediği takdirde esnafın büyük bölümünün kepenk kapatmak zorunda kalacağını söyledi.
Kaleiçi Çarşısı’ndaki sahibi olduğu kuyumcu dükkanında bir açıklama yapan Kuyumcular Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kuyumculuk sektöründe kredi kartına taksit yasağı getirilmesi konusunda açıklama yaptı. Uygulamanın başlamasıyla kuyumcu esnafının işlerinin zora girdiğini, çok sayıda kişinin kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Yıldırım, "1 Şubat 2014 tarihi itibariyle kuyumculuk sektöründe kredi kartına taksit uygulaması tamamıyla kaldırılmıştır. Bu konu da yurt genelindeki bütün kuyumcu oda ve dernekleri olarak başvurularda bulunmamıza, çeşitli çözüm yolları sunmamıza rağmen BDDK’dan konuyla ilgili hiçbir cevap alamadık. Yapmakta olduğumuz meslek ve satışa sunduğumuz altın ürünleri hepinizin bildiği gibi maddi değer olarak yüksek bir emtia ve dolayısıyla vatandaşın gelir düzeyi de hesaplandığında rahatlıkla ihtiyacını giderebileceği bir ürün değil. Altın, ülkemizin örf adet ve gelenekleri de gözönüne alındığında zorunlu bir tüketim maddesi olduğu rahatlıkla göze çarpmaktadır. Kredi kartına taksitli altın alım-satımı hem satıcı hem de alıcı açısından rahatlatıcı bir unsurdu. Kredi kartı taksit uygulaması kalktığı andan itibaren tabiri yerindeyse işlerimiz bıçak gibi kesildi. Bu uygulama düzeltilmediği takdirde birçok esnafımız kepenklerini kapatmak zorunda kalabilir. Sektörümüz kredi kartı taksitlendirmesi ile birlikte tutarlı bir kayıt altına alınmıştı. Bu uygulama diğer yandan sektörü kayıt dışı olmaya ve vergi kaçırmaya da itecek bir durumdur" dedi.
Yıldırım, uygulamanın düğün mevsimi olarak geçen yaz aylarında sürmesinin birçok esnafı ve çalışanları işsiz bırakacağını belirtti. Yıldırım, "Bu konuda gerekli çalışmalar ivedilikle yapılarak bu yanlıştan dönülmelidir. Taksit yasağı nedeniyle pos cihazlarını da kullanamıyoruz. Atıl bir durumda kaldılar. Tabiki belirli bir işlemin altında olunduğunda bankalar pos cihazları için verimsizlik ücreti adı altında bir ücret ödemek zorunda kalıyor. Bu nedenle esnafların büyük kısmı 4-5 adet olan pos cihazlarını bir bir giderek kapattırıyor" diye konuştu.