Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - İZMİR Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kuyumcu esnafının, kredi kartına taksit yasağı nedeniyle satış yapabilmek için tefeciye mahkum edildiğini öne sürdü.
Hükümetin 1 Şubat 2014'ten itibaren tüketimi kontrol etmek ve tasarrufu artırmak amacıyla kredi kartı ile taksitli alışverişi kuyum sektöründe de yasaklaması kuyumcuları zor durumda bıraktı. Büyük umutlarla bekledikleri düğün mevsiminde bile taksit yasağı nedeniyle istedikleri satışı yapamadıklarını belirten esnaf, sıkıntıda olduklarını dile getirdi. Kemeraltı'ndaki Kuyumcular Çarşısı'ndaki esnaf da bu durgunluktan etkilendi.
İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel, kuyumcu esnafının malını satabilmek için tefeciye mahkum edildiğini söyledi. Baransel, altında satışlarının yüzde 60 düştüğünü, pırlanta takılarda sıfırlandığını belirterek şunları söyledi:
"Bizde takı takmak bir gelenek. Bugün hangi çalışanın cebinde takı almak için bin - 2 bin TL para var. Kredi kartına taksitlere böldürerek alabiliyorlardı. Şimdi beyaz eşyacı, mobilyacı tefeciler türedi. Dükkan dükkan dolaşıp kart, telefon numarası bırakanlar var. Bu ad altında içlerinde kuyumculuk yapanlar da var. Kuyumcu işyeri açacakların mutlaka ustalık belgesi olması gerekir. Ticaret odaları bu belgeyi mutlaka istemeli. Bu işi yapanlar, ihtiyaç halinde elinde pos cihazı ile motosikletli kuryeleri gönderiyorlar ve 36 aya kadar vade yapıyorlar. Maliye Bakanlığı mutlaka kuyumcu esnafının feryadına kulak vermeli, kredi kartı ile alışveriş yasağını gözden geçirilmeli. Aksi halde esnaf işyerini kapatma noktasına gelecek" dedi.

MO(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)