Yönetim danışmanlık şirketi Bain&Company tarafından hazırlanan 14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre, küresel lüks tüketim pazarının cirosu 2015 yılında 1 trilyon avroyu aştı.

Yapılan açıklamaya göre Bain & Company, İtalyan Lüks Mal Üreticileri Federasyonu Fondazione Altagamma iş birliği ile hazırladığı 14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'nun sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre perakende satış değeriyle 2015 yılını 1 trilyon avroluk bir ciroyla kapatan küresel lüks tüketim pazarının yüzde 80'ini lüks otomobiller, lüks oteller ile kişisel lüks tüketim malları oluşturdu.

Pazarın lideri lüks otomobiller

Lüks tüketim, 2015 yılında ortalama yüzde 5 büyüme gösterirken, pazarın liderliğini yüzde 8'lik artışla lüks otomobiller yaptı.

Rapora göre küresel turistler, lüks için değer kaybeden avro ve yenden fayda sağlamak amacıyla Avrupa ve Japonya'ya akın ederken, Amerika pazarı aşırı değerlenen dolar nedeniyle turist harcamalarında düşüş yaşadı.

Asya pazarında Güney Kore, 11 milyar avroluk ciro ve yüzde 4'lük reel büyümeyle bölge birincisi oldu.

Aralarında deri aksesuarlarının, moda, parfüm ve kozmetik ürünlerinin yer aldığı kişisel lüks tüketim malları kategorisi ise aynı dönemde 253 milyar avroya ulaştı.

Lükse en büyük harcamayı Çinliler yaptı 

14. Küresel Lüks Tüketim Malları Raporu'na göre, Çinli tüketiciler yüzde 31 ile lüks mallar tüketiminde en büyük harcamayı yapan millet olmaya devam etti.

Çinlileri yüzde 24 ile Amerikalılar takip ederken, hemen ardından yüzde 18 ile Avrupalılar geldi. 

ABD ise 79 milyar avro ile küresel lüks pazarı içindeki yenilmez hakimiyetini ilan ederken, sadece New York kentinde yapılan harcamalar tek başına Japonya'yı geçti.