KAYSERİ Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Döviz kurlarındaki artışın döviz lobisininin işine yaradığını söyledi. Hiçyılmaz, ''Merkez Bankası yaklaşık 3 milyar dolar satıp kur artışını engellemeye çalışmış, ancak bu da işe yaramamıştır. Bir taraftan faiz lobisi önlenmeye çalışılırken, diğer taraftan döviz lobisi bu süreçte kazançlı çıkmıştır'' dedi.
Türkiye'de 17 aralık operasyonundan sonra döviz kurlarındaki artışı değerlendiren KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye 2001 krizi sonrası sürekli büyüyen bir ekonomi olmasına rağmen 2009 yılında yüzde 4,8 oranında küçüldüğünü hatırlattı. Hiçyılmaz yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi:
"Büyüme ise tasarruf artışından değil, yurtdışından gelen sermaye girişi ve özelleştirme gelirlerinden kaynaklanmıştır. Bu da, ülkenin döviz borcunu artırmıştır. Artan borç ise, sadece kamunun değil firmalara ve bireylere de aittir. Artan politik risk nedeni ile bireyler de, şirketler de döviz borçlarından dolayı dövize hücum etmişlerdir. Nitekim son bir aydır, Türkiye’den yurtdışına yüklü bir döviz çıkışı olmamıştır. Fakat mevduatta dövize dönüş artmıştır. 2012 yılı sonundan 2013 yılı sonuna kadar döviz cinsinden mevduat yüzde 18,5 yükselmiştir. TL’den dövize dönüşte kırılma noktaları, gezi olayları ve takip eden yeni gelişmelerdir. 2013 yılı sonu arasında TL cinsinden değişim oranı yüzde 42 olmuştur. Bu süreçte yurtdışında yerleşik yabancılar, 29 milyar 72 milyon dolar tutarında hisse senedi ve Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) stokunu azaltmış ve bu kırılma Mayıs ayında başlamıştır. Mevcut tabloya rağmen, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Ocak 2014 tarihindeki Para Kurulu toplantısında, faiz oranlarını artırılmaması ve çok gerekli olursa baskıyla faiz oranını yüzde 9’a çıkartma kararı almıştır. TCMB’nin bu kararı işe yaramamış, ABD Doları geçtiğimiz hafta Çarşamba günü 2.30 TL civarını görmüştür. Bu defa TCMB döviz satarak kur artışını engellemeye (yaklaşık olarak 3 milyar dolar sattı) çalışmış, ancak bu da işe yaramamıştır.
Bir taraftan faiz lobisi önlenmeye çalışılırken, diğer taraftan döviz lobisi bu süreçte kazançlı çıkmıştır.''
OE(OE/COŞ)