Birinci Dünya Savaşı’nın 100’üncü yıldönümünde Kriz Kahini Nouriel Roubini’den 2014’ün 1914 yılına benzeyebileceği uyarısı geldi. 
 
SAVAŞ İHTİMALİ OLABİLİR Mİ?
 
Davos’taki toplantılar sırasında Twitter hesabından “Pek çok konuşmacı 2014 ile kimsenin beklemediği bir anda savaşın patlak verdiği 1914 yılını kıyaslıyor. Peki Çin ve Japonya arasında siyah kuğu kılığında bir savaş ihtimali olabilir mi?” yazdı. Kriz Kahini ikinci tweetinde, “1914 sesleri: küreselleşmeye karşıtlık, eşitsizlikte altın çağının yaşanması, artan jeopolitik gerginlikler ve bu durumların olası risklerinin göz ardı edilmesi” mesajını yazdı. 
 
ABE DESTEKLEDİ 
 
Roubini, her zaman felaket senaryolarıyla bilinse de Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin daha önceki açıklamaları savaş ihtimaline dikkat çekiyor. Financial Times gazetesi ve BBC’de yer alan haberlerde, Abe’nin Çin ve Japonya’nın Birinci Dünya Savaşı öncesindeki İngiltere ve Almanya’yla aynı durumda olduğunu söylediği görüldü. Ancak Reuters’a konuşan Abe’nin iki sözcüsü, Başbakan’ın kesinlikle bu durumda savaşı kast etmediğini belirtti. Abe, Çin’in askeri harcamalarındaki artışın bölgede huzursuzluk yarattığını ve olası bir gerilimde askeri müdahalenin gündeme gelebileceğini dile getirdi. 
 
DÜNYA GENELİNDE SİYASİ GERİLİM 
 
Siyasi gerilim sadece Uzakdoğu’da yok. Suriye’de devam eden sivil savaş ve Ortadoğu’da bu konuyla bağlantılı yaşanan gerginlik ve İran’ın gündemdeki yeri dünya siyasetindeki sıcak gelişmeler. Ukrayna’nın başkenti devam eden AB yanlısı ve karşıtı olanların eylemleri de dikkat çeken diğer bir gelişme. 
 
DAVOS’TA EŞİTLİK GÜNDEMİ
 
 Roubini’nin de dikkat çektiği eşitsizlik sorunu Davos’ta devam eden Dünya Ekonomik Forumu toplantılarının bir numaralı gündemi. Davos’tan bağımsız olarak ABD Başkanı Barack Obama da eşitsizliği “modern zamanların en önemli konusu” olarak tanımladı.