İSTANBUL, 1 Ağustos () - Kredi derecelendirme şirketleri, alacaklıları ile geri ödeme planlarında anlaşamayınca borç ödemesi yapmayan Arjantin'in notunu kırdılar.

Kredi derecelendirme şirketlerinden Fitch, Arjantin'in kredi notunu "CC" düzeyinden, sınırlı temerrüt anlamına gelen "RD"ye, Bir diğer kredi derecelendirme şirketi Moody's ise ülkenin kredi notu görünümünü "negatife" düşürdü. 

Güney Amerika'nın üçüncü büyük ekonomisi Arjantin, uluslararası fonlardan oluşan alacaklıları ile anlaşamayınca, vadesi dolan borçlarının ödemesini yapmadı ve temerrüte düştü.

Bu gelişmeler üzerine, Arjantin'in borçlarında temerrüde düşmesinin ardından dün de beş yıl vadeli borcunu temerrüte karşı sigortalamanın maliyeti düşerken, bir yıllık kredi iflas takas primi yükseldi. 

Buna göre, Arjantin'in beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 400 baz puanın üzerinde düşüşle 1,444  baz puana geriledi. Buna karşılık, bir yıllık kısa vadeli kredi takas primleri ise 21 baz puan yükselerek 4,708 baz puana çıktı.

Uzun vadeli takas primlerdeki gelişmeler, Arjantin ile anlaşmaya yanaşmayan alacaklılarının uzun vadede uzlaşmak zorunda kalacağına olan inancın yaygın olduğunu gösteriyor.

Buna karşılık, bir yıllık CDS'lerin yükselmesi, kısa vadedeki geri ödeme dönemlerinde yeni temerrüt olasılığının yüksek olduğuna işaret kabul ediliyor.