FETÖ'nün finansörü firari Akın İpek'e ait olan Koza Altın İşletmeleri'nin Kayseri Himmetdede'deki altın madeni için aldığı hileli Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu mahkemeden döndü. Oyunu ise madene komşu olan gıda işletmelerinin açtığı dava bozdu. Üç ayrı nedenle ÇED raporunu iptal eden mahkeme, madenin işletme ruhsatının iptali için kararın bir örneğini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderdi.

ÇEREDEKİ TESİSLERİ GİZLEDİ
SABAH'ın 27 Ağustos 2014'te "Koza'dan çevre raporu için hile" başlıklı haberiyle gündeme getirdiği skandalı, altın madenine komşu gıda işletmecisi olan un fabrikası sahibi Mustafa Erdem ile çekirdek işleme tesisi sahibi Çağlar Karayılan yargıya taşımıştı. Altın madeninin faaliyete geçmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan ÇED raporu almak için hazırlanan haritada çekirdek işleme tesisini göstermeyen Koza Altın, yanındaki un fabrikasına ise 250 kat büyütülünce görünebilecek şekilde yer verdi. İpek Koza'nın Himmetdede Altın Madeni'ne sıfır komşu olan işletmecilerin Kayseri 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne ÇED raporunun iptali yönünde açtığı dava 2 yıl sonra karara bağlandı. Koza Altın'ın ÇED raporu alırken usulsüzlük yaptığını belirleyen mahkeme, madenin kurulması sırasında çevreye etkilerinin yeterince araştırılmadığını, maden çevresinde sulu tarım arazisi bulunduğunu ve arazinin amaç dışı kullanımı yönünde Toprak Koruma Kurulu'ndan izin alınmadığını belirledi.

30 GÜNDE İPTAL EDİLECEK
Mahkeme kararında madenin bulunduğu alanda mera varlığının tespit edildiği kaydedildi. Ayrıca meranın amacı dışında kullanımına yönelik kararın ÇED raporundan sonra alındığı belirtildi. Mahkeme bu nedenlerle Koza Altın'ın Himmetdede ÇED raporunun iptaline karar verdi. Kararla ilgili açıklama yapan davacıların avukatı Suat Öztürk, 30 gün içinde işletme ruhsatının iptal edeceğini söyledi.