Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 24 Temmuz () - Konut kredilerinin yüzde 1.0'in altına çekilmesiyle, kredili konut satışlarındaki düşüş hız kesti. Türkiye genelinde bir milyona ulaştığı tahmin edilen stokla zor dönem geçiren konut sektörü, satışlardaki düşüşlerin yerini artışa bırakacağı umuduyla gözlerini yeni faiz indirimlerine çevirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Konut Satış İstatistiklerine göre, Mayıs'ta aylık bazda yüzde 33.6 gerileyen kredili konut satışlarındaki düşüş hızı Haziran'da yüzde 26.8 indi.

Kredili konut satışları, Mayıs'taki 133 bin 777 adetten Haziran'da 92 bin 936 düzeyine gerilerken, yılın ilk altı ayında da yüzde 32.4 düşüşle 524 bin 776 bine kadar geriledi.

Konut sektörü, arz fazlası ve Merkez Bankası'nın Ocak'taki şok faiz artırımıyla son dönemde sıkıntılı günler geçiriyordu. Ancak faizlerin üç ayda 1.75 puan inmesi konut sektörüne umut ışığı oldu.

Bankaların uyguladığı konut kredisi aylık faizleri yüzde 0.90 - 0.85 aralığına kadar düştü ve ev satın almak isteyenler için avantajlı döneme girildi. Faizlerdeki bu gerileme ile, 100 bin lira konut kredisinin aylık taksitleri Şubat ayına göre yaklaşık 100 lira düşüyor ve toplam geri ödeme de 12 bin lira dolayında azalıyor.

"KONUT KREDİLERİNDE FAİZ ORANLARIDA 0.80'NİN ALTINA İNEBİLİR"
'nın sorularını yanıtlayan Dumankaya Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, arz fazlasının genel itibari ile yoğun inşaat yapılanması nedeniyle bölgesel bazda meydana geldiğine dikkat çekti ve ekledi:

"Genel olarak Türkiye'de sıfır konut ihtiyacı yıllık asgari 600 bin. TÜİK verilerine göre bu rakam ikinci ellerle 1 milyon civarında ve sıfır oranında 500 bin civarında. Arz fazlasının yanı sıra ruhsat alınan proje sayısı da bu yıl fazla."

Dumankaya, faiz oranlarının düşmesiyle birlikte konut sektöründe Eylül-Kasım dönemin yoğun satış yaşanacağını belirterek, "Konut kredileri son dönemde yüzde 0.80'e kadar geriledi; bu bizim için iyi bir dönem" dedi ve şöyle devam etti:

"Ayrıca maliyetlerde ki artışlarda henüz rakamlara yansımadı. Bu yıl bitmeden alınacak konutlar tüketiciler için ciddi fırsat olabilir. Seçenek çok ciddi araştırma yapması lazım tüketicilerin. Yılın son çeyreğinin bizim için pozitif olacağını düşünüyoruz. Politika faizi şu anda yüzde 8.25 oranında, bankaların marjı da var. Baz faiz bunun altına düşerse, konut kredilerinde faiz oranları da 0.80'nin altına inebilir. Merkez Bankası'nın faiz politikasının bulunduğu noktanın çok altına inmeyeceğini, çok da üzerinde olmayacağı görüşündeyim."

"FAİZLERDE Kİ BÜYÜK DÜŞÜŞÜ ZATEN GÖRDÜK"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, Merkez Bankası politika faizinin 8.25'in altına düşmesinin zor göründüğünü belirterek, "Konut faizlerinde ciddi düşüşler beklemiyoruz. Konut kredileri için aylık yüzde 0.80 faiz uzak. Merkez Bankası politika faizinde alt noktaya yaklaştı" dedi.

Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst sınırında indirim yapmadığı taktirde bankaların konut kredilerinde faizleri düşürme şanslarının olmadığına dikkat çeken Uskuay, "Merkez Bankası faiz indiriminde zaten sona geldi. Politika faizinin bu nedenle yüzde 8'in altına düşmesi zor görünüyor. Faizlerdeki büyük düşüşü zaten gördük. Bu nedenle, en azında 2-3 ayda faizin yüzde 8 seviyesinin altına geleceğini düşünmüyoruz" diye konuştu.

Konut sektöründe arz fazlası olduğuna dikkat çeken Uskuay, "2013 ile 2014 arasında satışlarda fark var. Geçen seneye göre konut sektöründe daralma devam ediyor ve satışların hız kestiği görülüyor. Bu satışları yıl sonunda, 2013 yılının üzerine çıkacağını zannetmiyorum" dedi.

(FOTOĞRAFLI)