Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - KIŞ döneminin soğuk geçmesi nedeniyle limonda ortaya çıkan kriz, kivide de yaşanıyor. Yerli üretimin sınırlı olduğu kivide ithalat da düşük olunca kilogram fiyatı 18, tanesi ise 3 liraya yükseldi. Kilogramı 10 liraya ulaşan limonun tanesi de 2 lira oldu.
Market ve pazarlarda limonun ardından bu kez kivi krizi başladı. Dünyanın en büyük kivi üreticisi Şili'de üretim miktarının düşüklüğü, Türkiye'de ise üretim merkezi Karadeniz ve Yalova'da Ekim ayını bekleyen kivinin kilogram fiyatı, Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali'nde 18 liraya yükseldi. Kivi, pazarlarda ve birçok markette ise yok satıyor. Bazı süpermarketlerde bulunabilen kivinin tüketiciye satış fiyatı ise kilogramı 20 liradan başlıyor.
Antalya Toptancı Hal esnafından Mustafa Küçükoğlu, Ağustos ayında kivi ve limonun üretim dönemi olmayışı ve depolanan ürünlerin azlığı, üretici bölgelerde kış döneminde yaşanan soğuk havanın üretimi olumsuz etkilemesi gibi nedenlerle fiyatının astronomik boyutlara ulaştığını dile getirdi.
Kivinin 10 kilogramlık koli halinde satıldığını belirten Küçükoğlu, kilogramının 18 lira, tanesinin de 3 liraya denk geldiğini açıkladı. Küçükoğlu, Ekim ayına kadar kivi sıkıntısının süreceğini, Yalova ve Karadeniz'de üretimin başlamasıyla da fiyatların normale döneceğini dile getirdi.
Küçükoğlu, limondaki sıkıntının da Eylül ayı başlarına kadar süreceği, toptancı halden çıkış fiyatının 17 kilogramlık paketiyle 115 lira, kilogramının da 6-7 lira civarında, market ve pazarlarda ise 10 lirayı bulduğunu söyledi.

FOTOĞRAFLI