Gülseli KENARLI / İSTANBUL, () KIRIM'da yapılacak referandumun etkisiyle altın ve doların yükselmesi, gram altının fiyatını 100 liraya  dayandırdı. Uluslararası piyasalarda bir ons altın yaklaşık altı ay sonra yeniden 1,387 doları gördü. Doların da 2.24 lirayı aşması altın fiyatını 99 liranın üzerine yükseltti.

Altın Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, bugüne kadar jeopolitik gerginliklerin altın fiyatlarına çok fazla yansımadığına dikkat çekerek, "ABD ile İran arasında gerginlikler yaşandı o dönemde kısa sürelik altın fiyatını stratejik gerginlikler etkilemişti. Rusya'nın Kırım'a tatbikat için asker göndermesiyle artan Ukrayna'daki gerginlikler piyasaları etkiledi. O dönem altının onsu 1,325 dolardan 1,355 dolara kadar yükseldi. Çünkü bir süreden beri ABD Merkez Bankası'nda bir satış baskısı sürüyordu. Ancak, o dönemde altın 1,355 doları geçemedi; çok sınırlı bir yükseliş oldu" dedi.

Kırım Parlamentosu'nun bağımsızlık ilan edip referandum kararı almasının ABD ile Rusya arasındaki gerginliği artırdığını vurgulayan Yıldırımtürk, "Hafta sonu gerçekleşecek bu referandum beklentisi ile altın bugün 1,385 dolara kadar yükseldi. Doların lira karşısındaki yükselişi de içerideki yükselişin bir diğer nedeni oldu. Altın dışarıda çok fazla yüklememiş olmasına rağmen içeride doların etkisi büyük oldu. Eğer, dolar 1.90 liralarda olsaydı gram altının fiyatı 84 lira olacaktı. Altın fiyatının bugünkü seviyelere çıkması, doların lira karşısında bu seviyeleri aşmış olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Altının uluslararası piyasalarda yükseliş sürecinin uzun olmayacağını tahmin ettiğini söyleyen Yıldırımtürk, "Stratejik gerginlik azalırısa dolar lira karşısında aşağıya döner" dedi ve ekledi:

"ABD'de beklenen parasal sıkılaştırma altına negatif yönlü yansıyacaktır. Çin için küçülme beklentileri ise emtia fiyatlarını aşağıya çekecektir. Ancak bunlar çok kalıcı değil. Stratejik gerginliklerin azalması ve bitmesi ile parasal sıkılaştırma ile altının bu seviyelerden geri döneceğine inanıyorum. Altının onsu 1,225-1,305 dolar olacaktır. Yaz aylarında da bu rakam 1,150 hatta 1,000 dolara kadar gerileyebilir."

Yıldırımtürk, "Yatırımcılar bir süredir hayıflanıyordu, 'altın 100 TL'ye çıksa da bozdursak' diyorlardı. Bence bu fiyatlardan satış yapılabilir. Seçimden sonra oluşacak atmosferde dolar 2.10'a kadar düşebilir. Dolar altın fiyatlarını etkileyebilecek. Kısa vade de dışarda düşse bile dolar/TL'nin içeride yüksek olacak görülüyor" diye konuştu.

"UZUN VADEDE ALTIN AŞAĞI YÖNLÜ HAREKET EDEBİLİR"
Global Menkul Strateji Uzamanı Gökhan Uskuay da, temel belirsizliklerin Ukrayna'da yaşanan gelişmeler ve Kırım referandumu olduğuna dikkat çekerek, "Biraz soğuk savaşı andıran olaylar altını yukarı doğru tetikliyor" dedi ve şöyle devam etti:

"Altındaki gelişmeleri Kırım'daki belirsizlik tetikliyor. Uzun vadede bakıldığında ABD'deki kar kalktığı zaman ve ekonomisi kendine geldiğinde, yani Mart sonundan itibaren ABD faizlerinde bir gelişme olacak. Ayrıca, Kırım'da ki gelişmelerin netlik kazanmasıyla uzun vadede altın aşağı yönlü hareket edebilir. Gelişmekte olan ülkelerdeki iç karşılık ve Kırım'da ki gelişmeler kısa vade de altın fiyatlarının artışına sebep oluyor. Hafta sonu Kırım'da referandum yapılacak. Bu konuda ABD ve AB'nin yaptırımlarına bağlı olarak altın fiyatlarında gelişmeler izlenecek. Yaptırımlar sınırlı boyutta kalırsa, altının onsu 1,350 doların altına iner. Çok ciddi yaptırımlar yaparlarsa değişim yaşanır. Yaptırımlar konusunda şimdiye kadar 13 Rus yetkilinin vizesi kısıtlandı sadece. Çok ciddi ekonomik yaptırımlar uygulanmadı. Bu 'soğuk savaşa dönenebilir mi' endişesi fiyatları artıran durum. ABD'nin stratejik bir çıkarı olmadığı için çok ciddi yaptırımlar uygulayacağını düşünmüyorum."

 (OSS)