KÜTAHYA'nın enerji zengini ilçesi Simav Eynal Kaplıcaları'ndaki jeotermalli seralarda üretilen kiloluk pembe domatesler, İstanbul ve Ankaralı tüketicilerin gözdesi oldu.
Simav Eynal Kaplıcaları'nda seracılık yaparak geçimini sağlayan 40 yaşındaki İsmail Şimşek, 35 dekarlık serasında ürettiği ortalama 1 kilogramlık pempe domatesleri İstanbul ve Ankara'ya sevk ederek lüks manavlarda kilosunu 3 lira 50 kuruştan pazarladığını bildirdi. İnce kabuklu, kendine has kokulu, etli ve Türk damak tadına sahip lezzeti tartışılmaz pembe domatesi Simav'daki seralarda ürettiğini dile getiren Bilecikli 30 yıllık üretici İsmail Şimşek, "Simav Eynal Kaplıcaları'nda 35 dekarlık jeotermalli seramda İsrail domatesi yerine Anadolu topraklarında asırlardır yetişen yerli pembe domates yetiştirmekle ne kadar isabetli bir tercih yaptığım şimdi anlaşılıyor. Diğer domates türlerinin kilosu 1 liradan alıcı bulurken, benim her biri ortalama 1 kilogramı bulan pembe domateslerim 3.5 liradan müşteri buluyor. Pazar sıkıntım hiç olmuyor. Simav'da ürettiğim lezzetli domateslerimi İstanbul ve Ankara'da lüks manavlarda pazarlıyorum" dedi.
İSRAİL'E KARŞI SİMAV TOHUMU
Simav'da jeotermal enerji kullanılarak üretilen pembe domateslerin özellikle kış döneminde daha fazla para ettiğine vurgulayan üretici Şimşek, domateslerinin tüketmesinin kendisine gurur verdiğini kaydetti. Son yıllarda gerek seralarda gerekse açık alanlarda İsrail tohumlarını içeren üretimler yüzünden domatesin kalitesinin bozulduğuna vurgu yapan Şimşek, "İsrail'in hibrit tohumundan üretilen domatesine karşı ben Simav'ın pembe domatesini yetiştiriyorum. Türk halkına da daha lezzetli olan kendi yerli ürününü tüketmesini tavsiye ediyorum. İsrail tohumları yüzünden domatesimizin kalitesi bozuldu. Pembe domatesin kış döneminde de yetişmesi için harekete geçtik. Önümüzdeki günlerde 35 dekarlık seralarımda pembe domates fidesi dikeceğim. Daha sağlıklı beslenme için herkese Osmanlı'dan kalma doğal ürünümüzü tüketmesini öneriyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI