Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kıdem fonu konusunda taşeron işçileri aşan bir çalışma sunması halinde konfederasyonlar masadan çekilecek.

İşçi sendikaları, geçtiğimiz çarşamba günü yapılan teknik toplantıda, hükümetin kıdem tazminatı fonu ile ilgili genel prensibine karşı çıktı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın taşeron işçilerle ilgili tazminat çalışmalarına sıcak yaklaşan Türk-İş ve DİSK, tüm işçilere yönelik fon arayışına ise ortak tepki koydu. Böylece hükümet tarafı tüm işçileri kapsayacak kıdem fonu planını sendikalarla paylaşmaya fırsat bulamadı.



Uzlaşma arayışı devam edecek
Kıdem fonuna tavır alan konfederasyonlar masadan tamamıyla uzaklaşmadı. Türk-İş, DİSK ve Hak-İş, önümüzdeki süreçte de üçlü danışma toplantıları ile teknik görüşmelerde konuyu müzakere etmeye devam edecek. DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, "Yeniden çağrı olursa katılmayı değerlendiririz. Hem müzakerelerde oluruz, hem hem meydanlarda oluruz. Biz zaten müzakerelerde, meydanlarda söylediğimizden farklı bir şey söylemiyoruz. Şu ana kadar hükümetten net tutum yok, Biz net olarak tutum belirleyen tarafı. Fona devirde taşerondan başlayarak gedik açmak doğru değil. Devlet en büyük işveren. Öncelikle taşerona ve kayıtdışına önlem alması lazım" diye konuştu.

Eylem toplantısı
Öte yandan, 11 Kasım'da üçlü danışma kurulunun ardından işçi fonfederasyonlarının bir araya gelerek, hükümet dayatmalarına karşı ortak eylemi görüştüğü öğrenildi. DİSK'in kıdem tazminatında geri gidiş halinde ortak eylem önerisine Türk-İş'in de sıcak baktığı öğrenildi.