KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) tarafından yeni üyelerine yönelik üyelik berat töreni düzenlendi. KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye’nin geleceği ile ilgili en ufak bir endişelerinin olmadığını, ekonomiye güvenlerinin tam olduğunu, karışık bir dönemden geçildiğini ancak bu dönemin geçeceğine inandıklarını söyledi.
Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen törende 90 yeni üyeye beratları takdim edildi. Kayseri’nin sanayide iyi bir yeri olduğunu ifade eden Başkan Boydak, burada yaptığı konuşmada “Kayserimizin sanayi kültürü Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonraki yıllara dayanır. Bugün Türkiye’nin ilk bin firması arasında 35 civarında Kayserili firma olduğunu görmekteyiz. Ben her zaman ifade ettiğim gibi, bizim için firmalarımızın ciro büyüklüğünden ziyade şirketlerimizin verimli, karlı ve rekabetçi şirketler olması daha önemli. Çünkü şirketler sürdürülebilir olmaları için kar etmeleri gerekir. Kar edemezlerse faaliyetlerini sürdürmekte zorluklar olur” dedi.
Sanayicilik yapmanın, istihdam oluşturmanın ve sağlanan işleri sürekli kılmanın kolay olmadığına değinen Başkan Boydak, ekonomideki iniş çıkışların ve makro ekonomideki dengelerin değişmesinin en temelde kendilerini etkilediğini, bunlardan etkilenmemek için de bilgi ve sermaye birikiminin çok önemli olduğunu söyledi. Son dönemde yaşanan ekonomik dalgalanmalara vurgu yapan Başkan Boydak, şöyle devam etti:
“Son yıllarda ekonomik olarak yakaladığımız bir başarı hikayesi var. Çalışmalar hep büyüme yönünde devam etti. Dünyaya o kadar entegre olduk ki yaşanan gelişmelerden hemen etkileniyoruz. Türkiye hala kendi kaynakları ile büyümesini finanse edemediği için dış fonlamaya ihtiyacımız var. Dış kaynak kullandıkça cari açığımız artıyor. Cari açık konusunda rakam yüzde 5-5,5 gibi olursa makul gibi ifade ediliyor. Bu yukarı doğru çıktığı zaman risk unsuru oluşturabiliyor. 2013 yılında bu rakam biraz yukarı doğru çıktı. İhracat rakamlarında da istediğimiz performansı yakalayamadık. Bu durumu tolore edebileceğimizi düşündük ama maalesef son dönemde çok ciddi bir faiz artışıyla birlikte gecelik faiz oranlarının yüzde 10’a çıkması hesaplarımız bozdu diyebiliriz. Biz Türkiye’nin dinamik yapısı ile bu süreci atlatacağını, makro istikrarı açısından bir risk oluşturmadan yolumuza devam edebileceğimizi söyleyebiliriz. Ne zaman ki istikrarlı bir şekilde tekrar dengeler yerine oturmaya başlar, o zaman tabi ki faizlerde düşüşler olacaktır.” 
NAKİT AKIŞINA DİKKAT
Şirketlerin sosyal güvenlikle ilgili ödemelerinin tekrardan bir yapılanmaya tabi tutulması gerektiğini de belirten Başkan Boydak, devlete olan borçlar konusunda birçok işletmenin sıkıntı içerisinde olduğunu, bu konuda banka kredilerini de içine alan geniş ve kapsamlı bir düzenlemeye ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Başkan Boydak, firmaların bu dönemde nakit akışlarına dikkat etmeleri gerektiğini, finansman alternatiflerinin tek olmaması, firmaların büyüklüne göre 2 ya da 3 banka ile çalışması gerektiğini, diğer taraftan yıllık 10 milyon dolar cirosu olan bir şirketin de 18 banka ile çalışmasının çok büyük yanlış olduğunu, hatır gönül için bir banka ile çalışılamayacağını belirtti. Başkan Boydak, Türkiye’nin geleceği ile ilgili en ufak bir endişelerinin olmadığını, ekonomiye güvenlerinin tam olduğunu, karışık bir dönemden geçildiğini ancak bu dönemin geçeceğine inandıklarını sözlerine ekledi.