KAYSERİ () - KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, Avrupa Birliği standartlarına ulaşmak için iş güvenliğine de büyük önem verilmesi gerektiğini söyledi.

KAYSO Mayıs ayı olağan meclis toplantısı Oda konferans salonunda yapıldı. Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya, KAYSO meclis üyeleri, disiplin kurulu üyeleri ve meslek komitesi üyeleri katıldı.

Konuşmasında, Soma'da meydana gelen maden kazasında yaşanan 301 can kaybından dolayı büyük üzüntü içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Boydak, "Bir taraftan acımızı yaşarken, bir taraftan da hayat devam ediyor" dedi ve ekledi:

"Hepimizin işlerimizi takip etme zorunluluğumuz var. İşçi sağlığı ve iş güvenliği konusu ülkemizin önemli meselelerinden bir tanesi. 1990 yıllardan bu güne ölümlü iş kazalarında yüzde 50’ye yakın bir azalma söz konusu ama bu bizim için yeterli değil. Çok daha iyi iyileşmelere imza atmamız lazım. Eğer ülke olarak AB standartlarını yakalayacaksak, firmalarımız Avrupa firmaları ile rekabet edecek düzeye gelecekse, çalışanlarımız verimlilikte Avrupa’da ki emsalleri ile rekabet edecek düzeyde olacaksa bizim daha almamız gereken mesafe var. Kadere elbette inanıyoruz ama tedbirleri de elden bırakmayacağız."

Meseleye hem kamu tarafından hem de işveren tarafından bakıldığı zaman olaya daha adil yaklaşılması gerektiğini ifade eden Boydak, "Biz hiçbir zaman işveren ile çalışan ayırımı yapan kuruluş olmadık. Birinci derecede paydaşlarımızın hak ve hukukunu korumakla mükellefiz. Burada eksikliklerimizin olduğu ön plana çıkıyor. Bu eksikliklerimizi müzakere ederken tamamen bir yok etme anlayışı ile de karşı karşıya kalınmaması lazım. Olayı daha adilane bir yöntemle sorgulamayız. Bu kazanın ne bir idareyi yıpratma malzemesi olması, ne de işvereni tamamen piyasadan kaldırma mücadelesi olmaması bence çok önemli. Burada bizim bu kazayı iş kazası vakarı ile değerlendirmemiz gerekiyor. Tabi ki her tarafa bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" diye konuştu.

Boydak, madenciliğin sadece Türkiye’de değil dünyanın gelişen ülkelerinin tamamında yapıldığını, bu konuda tedbirleri daha sıkı almanın yollarının bulunması gerektiğini ve işverenlerinde iş sağlığı ve güvenliği yasalarına uygun çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Ekonomik konuların stabil gitmekte olduğunu ve Merkez Bankası’nın tek hedefinin fiyat istikrarı olduğunu açıklayan Boydak, faizlerin yüksek olduğunu ancak bunun bir süreç olduğunu, geçtiğimiz dönemde faizlerin enflasyon rakamlarının da altına düştüğünü hatırlatarak, ekonomideki istikrarla birlikle faizlerin tekrar aynı seviyelere gelebileceğini söyledi.  KAYSO Başkanı Boydak, Kayseri’deki ekonomik gelişmelerin Türkiye ile örtüştüğünü, rakamların benzer olduğunu, ihracat rakamlarında sevindirici gelişmeler olduğunu ve yeni yatırımlarla birlikte Kayseri’nin daha güzel günlere gebe olduğunu belirtti.

"KAYSERİ ERDEMİR İÇİN ÖNEMLİ PAZAR"

Boydak, "Erdemir Türkiye’nin dev bir işletmesi. Gerçekten yüz akımız. Hem Erdemir fabrikaları ile hem İsdemir fabrikaları ile hem de yurt dışındaki yatırımları ile Türkiye’mizin uzun yıllardan beri en büyük sanayi kuruluşları içerisinde gururla ülkemizi temsil ediyorlar. Biz de onların başarıları ile övünüyoruz. Türkiye’nin ana sanayi alanında faaliyet gösteren bir şirketimiz. Burada oluşan katma değer ile birçok şirketimiz, gerek iç piyasalara gerekse dış piyasalara ürünlerini arz ediyorlar. Ülkemizin gelişip kalkınmasına, istihdamının artmasına fayda sağlıyorlar” dedi.

Kayseri’nin Erdemir için önemli bir pazar olduğunu belirten Başkan Boydak, Erdemir’in Kayseri’deki birçok firmanın çok uzun yıllardan beri tedarikçisi konumunda olduğunu ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır’ın göreve geldikten sonra ilk ziyaretini Kayseri’ye yapmasının da doğru bir adres olduğunu söyledi.

"ÇELİK ÜRETİMİNİN YÜZDE 24'ÜNÜ ERDEMİR YAPIYOR"

Daha sonra kürsüye gelen Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Kayseri’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Erdemir’e katıldıktan sonra ilk ziyaretini Kayseri’ye gerçekleştirdiğini ve burasının kendileri açısından çok önemli bir merkez olduğunu söyledi. Kayseri sanayisinin kendisini çok etkilediğini, yapılan üretimlerin gurur verici bir manzara olduğunu ifade eden Pandır, Türkiye’de üretilen beyaz eşyanın yüzde 15’nin, yassı çelik tüketiminin ise yüzde 5’inin Kayseri’de olduğunu ve bu tüketimin yüzde 50’lik kısmının Erdemir tarafından karşılandığını açıkladı.

Pandır, demir çelik sektörünün dünyada 1.6 milyar tona ulaştığını, bu rakamın yarısının Çin’de yapılıp tüketildiğini, Avrupa Birliğinde 140 milyon ton, Türkiye’de ise 36 milyon ton civarında üretim yapıldığını ancak Türkiye’nin kapasitenin 50 milyon ton civarında olduğunu söyledi. Türkiye’nin dünyada demir çelik üretiminde sekizinci sırada olduğunu açıklayan Pandır, Erdemir olarak 8.3 milyon ton üretim yaptıklarını, bununda toplan üretimin yüzde 24’ü olduğunu ve Avrupa’da dördüncü sırada olduğunu, ayrıca ciro ve büyüklük olarak Türkiye’nin en büyük şirketi olduklarını belirtti.

OE (OE) (OSS)