KAYSERİ Ticaret Odası’nın (KTO) araştırmasına göre, Kayserili tüccarın eşlerinin çalışma oranı yüzde 17.4, annelerinin yüzde 87’si ise ev kadını. Kayseri’de ticaret yapan kadın sayısı ise sadece yüzde 6.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, düzenlediği basın toplantısında yapılan anket çalışması hakkında bilgi verdi. Hiçyılmaz, odaya kayıtlı tüccarların profilini belirlemek amacıyla Ticaret Odası ve Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri'nin (ABİGEM) tarafından yapılan ankette, oda üyesi bin 550 kişiye yüzyüze’ yöntemiyle 107 soru sorulduğunu söyledi. 21 anketörün 15 gün süren araştırmasının, 1997 yılında yapılan ‘Tüccar profili’ ile karşılaştırması da kitapçık olarak yayınlanacak. Melikşah Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu’nun yürüttüğü araştırmaya göre, Kayserili tüccarların yüzde 82.6'nın eşi çalışmıyor. Yüzde 87’sinin annesi ise ev kadını. Kayseri’de ticaret yapan kadın sayısı da Türkiye ortalamasının altında ve sadece yüzde 6.
YÜZDE 45'İNİN EVİNDE SADECE 1 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Araştırmaya göre tüccarların yüzde 70.4’ünün günlük gazete okuduğunu, ithalat yapma oranının yüzde 13, ihracat yapma oranının ise yüzde 18.6 olduğunu vurgulayan KTO Başkanı Hiçyılmaz, şöyle dedi:
“Kayserili tüccarın yüzde 45.4’ünün ailesinde kendisinden başka gelir sahibi birey bulunmamakta. Eşlerinin çalışma oranı sadece yüzde 17.4’dür. Yüzde 28.7’si sivil meslek kuruluşu üyesi. Araştırmaya katılanların yüzde 15.9’unun tansiyon, kalp, şeker ve kolesterole bağlı ciddi bir sağlık sorunu bulunmakta. Yine ankete katılanların yüzde 87’sinin annesi ev kadını. Yüzde 57.8’inin evi, yüzde 26.5’inin işyeri kendisine ait. Yüzde 33’ünün önemli miktarda borcu var. İhtiyaç halinde ilk başvurulan yer banka, ikincisi ise arkadaş çevresi. Tüccarların yüzde 61.2’si günde 9-12, yüzde 14.6’sı ise 13-16 saat çalışıyor. Tüccarın yüzde 22.6’sı yaptığı işten memnun değil. Yüzde 61.2’sinin facebook, yüzde 31.6’sının twitter hesabı var. Tüccarın sadece yüzde 17.9’u bir siyasi partiye üye. Yüzde 29.9’u düzenli olarak kitap okuyor. Tüccarın yüzde 19’u daha önce bir kez iflas etmiş. Yaşam kalitesi yüzde 55.2. Daha önce devlet memurluğu yapan ve sonradan ticarete atılanların oranı ise yüzde 6’dır. Tüccarın yüzde 52,3’i sigara içerken, yüzde 88’i’inin otomobili, yüzde 49,7’sinin bağı ya da yazlığı, yüzde 31,1’inin eşinin otomobili bulunmakta. Araştırmaya katılan tüccarın yüzde 42’si kredi kartı kullanırken, geleceğin sektörü olarak bilişim, enerji ve inşaat görülmekte. Tüccarın ilk üç ilkesi ise; dürüstlük, doğruluk ve kalite.”
TÜCCAR YAŞLANIYOR
KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 1997 yılı profiline göre tüccarın geleceğin mesleklerini mobilya, tekstil, pastırma-sucuk, ev tekstili ve halı kilim olarak sıraladığını, model olarak babasını örnek aldığını, hobisinin ise futbol olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“17 yıl önce yapılan araştırmada genç tüccar sayısı yüzde 57 iken, şimdi bu rakam yüzde 52.1’e gerilemiş. Bu da tüccarın yaşlandığının göstergesi. Geleneksellikten modernliğe geçer tüccar, kültürel etkinliklere yatkın değil. STK üyeliği az, sağlık konusunda dikkatsiz.”

DÖ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)