KAYSERİ Olgunlaşma Enstitüsü öncülüğünde yürütülen ve kısa adı e-step olan 'Evden işyerine bir adım projesi' kapanış toplantısı yapıldı. Toplantıda proje hakkında bilgi veren Kayseri Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdüresi Nazende Büyükkatırcı, STK’lar başta olmak üzere işadamlarından kadın istihdamının artırılmasına yönelik projelere destek istedi.
Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü öncülüğünde 2011 Hayat Boyu Öğrenme programlarından Yenilik Transferi alt faaliyeti kapsamında başlatılan 'A Step From Home The Work /e-step' yani 'Evden işyerine bir adım projesi' kapanış toplantısı ve sertifika töreni, Hilton Otel’de yapıldı. Toplantıya Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı ve aynı zamanda TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Karacan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, Kayseri Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sema Karaoğlu, Kayseri Kız Teknik Olgunlaşma Enstitüsü Müdüresi Nazende Büyükkatırcı ile kursiyerler ve enstitü çalışanları katıldı.
EVDEN ÇIKAMAYAN KADINLARI İŞ SAHİBİ YAPMAK İSTİYORUZ
Projenin kapanış toplantısında konuşan Nazende Büyükkatırcı, evden işyerine bir adım projesinin 2 yıl süren ve toplam 318 bin 201 euroluk proje olduğunu söyledi. 125 proje arasından başarılı bulunan 21 çalışma arasındaki projenin Hollanda, İngiltere ve Polonya’dan oluşan 3 yabancı ortağının da bulunduğunu dile getiren Büyükkatırcı, projenin amacının kadın istihdamının önündeki engelleri kaldırmak olduğunu belirtti. Büyükkatırcı, “Bu proje çocuk bakımı, yaşlı bakımı gibi nedenlerle evlerinden çıkamayan ancak ihtiyacı olan yani çalışmak zorunda kalan kadınların aile bütçesine katkıda bulunmak. Onlara iş edinmelerini sağlamak. Bu kapsamda hedef sektörümüz olan Türk ev tekstili sektörünün el işçiliği alanında kalifiye elaman ihtiyacını karşılamak üzere internet ortamında bir platform oluşturduk. Böylece el işçiliği alanındaki ihtiyaç doğrultusunda uzaktan uygulamalı eğitim (e-öğrenme) yöntemi ile eğitimler verdik. Ve 40 kursiyerimiz bu uzaktan eğitim modeli ile projeyi başarılı bir şekilde tamamladı” dedi. Büyükkatırcı, konuşmasında başta STK’lar olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlardan da kadın istihdamını geliştirmeye yönelik projeye destek istedi.
Projenin yerli ortağı Sefes Mobilya Genel Müdürü Şafak Çivici, projenin kendilerine heyecan veren bir çalışma olduğunu ve bu nedenle içerisinde yer almak istediklerini kaydetti.
KADINLAR SOSYAL HAYATA KATILMALI
Kadınların sosyal hayata katılımları, iş hayatında etkin olmaları için bu tür projelerin gerekli olduğunu ifade eden Çivici, bu kapsamda 20 şirkete yönelik olarak Kayseri’de 3 sorulu anketlerde gerçekleştirerek, ev eksenli çalışan kadınlara karşı özel sektörün desteğini görmek istediklerini belirtti.
Projenin yabancı ortaklarından Hollanda Startwijzer Temsilcisi Dorit Wager de konuşmasında projenin dünya genelinde bir dijital el işi marketi oluşturma yolunda önemli olduğunu belirterek, “İlerde Türkiye, AB’ye üye olacak ve daha yoğun çalışacağız” diye konuştu.
UÇMAK İÇİN KADINLARA DA İHTİYAÇ VAR
Toplantıya katılan Kayseri İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, kadınları eve hapseden zihniyetten uzaklaşılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 2013 hedeflerine ulaşması için kadınların istihdama katılması gerektiğini dile getiren Karaoğlu, “İş hayatındaki kadın sayısı yeterli değil. Uçmak için iki kanada ihtiyaç var. Bu kanatlardan biri kadın. Herkes bunun farkına varmalıdır” dedi.
DAHA NE İSTİYORSUNUZ
Daha sonra söz alan Harun Karacan ise Büyükkatırcı’ya yönelik olarak, “Nazende hanım destek istiyor. Kayseri olarak Allah size her şeyi vermiş. Cumhurbaşkanı Kayserili, TOBB Başkanı Kayserili, en önemli bakanlardan biri Enerji Bakanı Kayserili. Memduh Boydak, Kayserili ve işini gücünü bırakmış buraya gelmiş. Bunun yanında Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mustafa Kemal Biçerli de bu proje için Kayseri’ye gelmiş. Daha ne istiyorsunuz?” diye konuştu. Karacan’ın bu konuşması salondakileri de güldürdü.
Konuşmasında Hz. Muhammed’in eşinin çalışan bir kadın olduğuna dikkat çeken Karacan, şöyle konuştu: “Bizim önderimiz, liderimiz Hz. Muhammed eşi iş kadınıydı. Bu nedenle iş alanındaki kadın sayısını arttırmak hepimizin görevi. TOBB olarak 2007’de ilk defa Kadın Girişimciliği örgütünü kurduk. O günlerde 5 bin 500 kadın girişimci kurullarda görev yaparken bugün bu sayı 10 bin 500’e ulaştı. Herkes elini taşın altına koymalıdır. 2023 vizyonuna böyle ulaşabiliriz.”
KADINLARI ISKALAYAN BİR İKTİSADİ HAMLE BAŞARIYA ULAŞAMAZ
Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Biçerli de, yaptığı konuşmada projeyi hayata geçirenlere teşekkür etti. Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımının yüzde 31,6 olduğunu ifade eden Biçerli, “Bir romanda olduğu gibi Kadının adı iş piyasasında da yok. Çocuk bakma, yaşlılık, eş kıskançlığı gibi nedenlerle kadınlar çalışamıyor. Bunun yanında kayıt dışı sorunu da var. Türkiye nüfusunun yarısı kadın. Kadınları ıskalayan bir iktisadi hamlenin de başarıya ulaşması mümkün değil. Bu nedenle bu proje çok önemli. Özellikle bizim de üzerinde durduğumuz ve bir fenomen haline gelen uzaktan eğitim konusunda da örnek bir proje. Biz de uzaktan eğitim portalları oluşturmayı planlıyorduk. Umarım diğer illere de sıçrar ve kalite artar” diye konuştu.
Yoğun programı nedeniyle programın sertifika bölümüne katılan Kayseri Valisi Orhan Düzgün ise Olgunlaşma Enstitülerinin kadınları meslek sahibi yaptığına dikkat çekerek, “Kayseri bu alanda şanslı bir il. Çünkü her ilde bu tür eğitim kurumları yok. Bu eğitim kurumları hem meslek sahibi yapıyor, hem de var olan yetenekleri açığa çıkartıyor” dedi. Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi ve aynı zamanda proje kapsamında yapılan ürünler de sergi ile katılımcıların beğenisine sunuldu.