KAYSERİGAZ Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, doğalgaza zam gelmemesinden dolayı mutlu olduklarını belirtti. 2013 yılı çalışmalarını değerlendiren Bora, önümüzdeki 3 yıl içinde Kayseri’ye 100 milyon liralık yatırım yapacaklarını belirterek, Kayseri’de aynı zamanda 120 bin konutun neden doğalgaz kullanmadığını araştırdıklarını söyledi. Bora, “Ne yazık ki ev sahipleri-kiracı ilişkisi bu konuda en önemli sorun. Ev sahipleri böyle bir yatırımdan kaçınıyor. Bu sorunu gidermek için yasal zorlama yapılabilir” dedi.
Hasan Yasir Bora, düzenlediği basın toplantısında Türkiye’de enerji için 130 milyar dolarlık yeni yatırımlar gerektirdiğini söyledi. Enerji tüketiminde ilk sırayı doğalgazın aldığını ikinci sırada kömürün üçüncü sırada ise yenilenebilir enerji kaynaklarının geldiğini dile getiren Bora, Türkiye’nin kişi başına enerji tüketiminde gelişmiş ülkeler seviyesinin altında olduğunu belirtti.  2013 yılında Kayseri’de 550 milyon metreküp doğalgaz arzının olduğunu vurgulayan Bora, bu rakamın Kayseri’deki şuana kadarki en yüksek tüketim rakamı olduğunu dile getirdi. Bora, “Geçtiğimiz yıl itibariyle toplam şebeke uzunluğumuz 2 milyon 264 bin 740 metreye ulaşmış olup, Kayseri genelindeki servis kutumuzun sayısı 32 bin 574’e ulaşmıştır. Daha sembolik bir ifadeyle anlatmak gerekirse bu gün Kayseri’nin sahip olduğu doğalgaz şebekesi uzunluğu İzmir’den başlayarak Iğdır’a kadar uzanan ve ardından tekrar İzmir’e ulaşabilecek seviyedeki uzunluğa gelmiştir” dedi.
“KAYSERİ’YE 3 YILDA 100 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPACAĞIZ”
Önümüzdeki 3 yıl içerisinde Kayseri’de 100 milyon liralık yatırım öngördüklerini kaydeden Bora, “Kayseri’de 267 bin konut doğalgaz abonesi ve 250 bin konut da doğalgaz kullanıcısı. Her dairede ortalama 3 bireyin yaşadığını varsayarsak, bu gün Kayseri nüfusunun 3’te 2'si doğalgazdan faydalanıyor demektir" dedi.
Doğalgaz kullanımının aynı zamanda çevreci bir hareket olduğunu da dile getiren Bora, Kayseri’nin son yıllarda havası en kirli iller arasında yer aldığına da dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Maalesef Kayseri hala havası en kirli şehirler listesi içerisinde yer alıyor. Uzmanlarla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler, doğalgaz kullanımının tartışıldığı Denizli, Manisa, Karabük, Amasya, Afyon gibi illerden elde ettiğimiz çıkarımlar, bize Kayseri’de doğalgaz kullanımının zorunlu hale getirilmesi gerektiğini gösteriyor. 2004 yılında hava kirliliği konusunda gerileme olmuştu. Ama 2009 yılından itibaren yine artış yaşandı. Özellikle partiküler madde konusunda sıkıntı var. Bu da kömürden kaynaklanan bir sorun.”
“EV SAHİBİPLERİNE YÖNELİK YASAL ZORLAMA YAPILABİLİR”
Kayseri nüfusunun yüzde 57’sinin doğalgaz, yüzde 47’sinin farklı yakıtları, yüzde 10’nunun ise mutfağında sadece doğalgaz kullandığını belirten Bora, ayrıca kentte 120 bin doğalgaz kullanmayan konutun olduğunu söyledi. Bu 120 bin konutun neden doğalgaz kullanmadığına yönelik araştırmalar yaptıklarını da ifade eden Bora, “Asıl sorun ev sahibi ve kiracı sorunu. Ne yazık ki ev sahipleri böyle bir yatırımdan kaçınıyor. Eğer bu konuda bazı illerde olduğu gibi yasal bir zorlama olursa sorun çözülebilecek gibi görünüyor. Bu konuda Valilik ve Büyükşehir Belediyesi bir çalışma yapabilir. En azından pilot bir uygulama hayata geçirilebilir” dedi.
Diğer yandan Bora, şirket olarak 100 liralık bir doğalgaz faturasının yüzde 5’i oranında kar marjlarının olduğunu da açıkladı. Bugüne kadar büyük ve önemli yatırımları kentte hayata geçirdiklerini ifade eden Bora, fiyata zam gelmemesinden de mutlu olduklarını belirtti.