KAYSERİ Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Kuzey Avrupa ülkelerine ziyaretler gerçekleştirdiklerini belirterek, "Ne yazık ki bu ziyaretlere bazı üst düzey işadamlarımız haksız vize uygulamaları nedeniyle vize alamadıkları için katılamadı. AB, artık Türkiye’ye karşı uyguladığı haksızlıklardan vazgeçmelidir’’ dedi.
Birleşik Krallık ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirmek ve yeni işbirlikleri oluşturmak amacıyla başlatılan "Great Türkiye’’ kampanyası kapsamında Anadolu turuna çıkan kırmızı Londra otobüsü Kayseri’de kapılarını ziyaretçilerine açtı. Otobüsün Kayseri’ye gelmesi nedeniyle Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, bu yöndeki etkinlikle iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişeceğine inandıklarını belirtti.
Konuşmasında AB ile Türkiye ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Hiçyılmaz, AB’nin 50 yıldır Türkiye’yi oyaladığını ve bu nedenle de ülkede AB’ye olan desteğin anketlere yüzde 85’lerden yüzde 20’lere düştüğünü ifade etti.
AB’nin, Türkiye’ye karşı haksız tutum sergilediğini ve bu tutumunu devam ettirdiğini belirten Mahmut Hiçyılmaz, "Türkiye, 24 AB ülkesinden daha iyi durumda. Türkiye’nin dışarda tutulması doğru değil. 50 yıldır bir ülkeyi oyalamak doğru değil. Diğer ülkelere gösterilen yakınlık Türkiye’ye de gösterilmelidir’’ diye konuştu.
"AB HAKSIZLIKTAN VAZGEÇMELİ"
Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Avrupa ülkelerine yönelik gerçekleştirdiği ziyaretlere de katıldığını hatırlatan Hiçyılmaz, "Ne yazık ki bu ziyaretlere bazı üst düzey işadamlarımız haksız vize uygulamaları nedeniyle vize alamadıkları için katılamadı. AB artık Türkiye’ye karşı uyguladığı haksızlıklardan vazgeçmelidir. Üst düzey işadamlarına da vize uygulanıyor. Bu ülkeler arası işbirliğine zarar verir. Ticareti daha fazla arttırmanın gayretindeyiz ama bazı önemli engeller var. Bunlardan bir diğeri de malların geçişinde uygulanıyor. Ağır yaptırımlar var. Unutulmamalıdır ki Türkiye, AB’den bir şey almaya değil, bir şey katmaya gelir. Türkiye AB ülkelerinin büyümesine katkı sağlar. Zaten işsizlik AB ülkelerinde büyük sorun haline geldi. Artık oralarda da ekonomi kötü ve işsizlik var, iş yok. Artık bu sebeplerden ötürü haksızlıkların devam etmemesini umut ediyoruz’’ dedi.
"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİN GÜÇLÜ DESTEKÇİSİYİZ"
Hiçyılmaz’ın ardından söz alan Birleşik Krallık Başkonsolosu Leigh Turner, İngiltere’de, Kayserili girişimcilere yönelik olarak birçok fırsatın olduğunu belirtti. Kırmızı otobüsünde bu kapsamda Kayseri’ye geldiğini belirten Başkonsolosu Turner, "İngiltere’deki ticaret, turizm ve eğitim fırsatlarını tanıtmaya geldik’’ dedi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz’ın, AB’ye yönelik eleştirilerini de değerlendiren Başkonsolos Turner, şöyle konuştu:
"’İngiltere, Türkiye’nin AB’ye girmesi için her daim güçlü destekçisi olmuştur. AB’nin oluşumunda iki grup var. Birinci grup ülkeler derinlemesine yapıyı oluşturuyor, ikinci grup ülkeler ise genişlemeden yana olan ülkeler. İngiltere bu kapsamda genişlemeden yana olan ülkeler arasında yer alıyor. Türkiye’nin, AB’ye katılmasının fayda sağlayacağını düşünüyoruz.’’
Diğer yandan vatandaşlarında ilgi gösterdiği ve merak edip gezdiği Birleşik Krallık’ın çift katlı Londra otobüsünün Kapadokya’dan sonra bir sonraki durağının Adana olacağı ifade öğrenildi.