MALATYA ekonomisinin can damarı olarak nitelendirilen kayısı kentte 29, 30, 31 Mart geceleri görülen don olayları ile tamamen yandı. Ziraat Odaları ve çiftçi örgütlerinin yaptığı ön zarar tespit çalışmalarında ürünün neredeyse tamamının yol olduğu belirtildi.
Geçmiş yıllarda don olayları sonrasında çiftçilerin mağduriyeti yine gündeme gelirken, hükümetin verdiği destekle çiftçinin zor dönemi atlatabildiği hatırlatıldı. Bu sene de Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından uygulanan don sigorta sisteminde poliçe bedellerinin yüksek olması sebebiyle sigorta yaptırmayan çiftçinin tek umudunun hükümetin yardımı olduğu ifade edildi. 
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık, Malatya’da hava koşullarının olumsuz olması ile birlikte kayısıda don oranının yüzde 100 olduğunu belirtti. Varlık, hükümetin çiftçiye destek olmasını istediklerini söyledi. 29, 30 ve 31 Mart gecelerinde Malatya ve çevresinde görülen sağanak yağış ve şiddetli don olaylarında, Malatya’nın büyük kesiminin geçim kaynağı, ekmek kapısı ve umudu olan kayısının tamamen dona maruz kalarak mahsulün tamamen yok olduğu bildirildi.
Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık, bütün ilçelerin Ziraat Odaları ve çiftçi örgütlerinin bu elim durum karşısında alarma geçerek aralarında yaptıkları ön zarar tespit çalışmalarında zararın yüzde 100 olduğunu bildirdi. Çiftçi örgütlerinin bu doğrultuda ikinci aşamada kaymakamlıklar ve valilikle resmi anlamda çalışmalar yapacağı, yörenin afet kapsamına alınması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını bildirildi.  Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık yaptığı açıklamada, şöyle dedi:
"Son 3 yılda Malatyamız'ın her şeyi olan kayısı para etmediğinden üretici mağdurdu. Buna rağmen çiftçi çarkını bir şekilde çeviriyordu. Borç, kredi ile kıt kanaat geçinen çiftçimizin umudu olan kayısı bu yıl tamamen yanmıştır. Don olayı sonucu kayısımızın yok olması, sadece üreticiyi değil, tüccardan hamala, ilaç-gübre bayilerinden hırdavatçısına, işsizinden öğrencisine halkımızın bütün kesimini olumsuz yönde etkileyecektir. Geçtiğimiz yıllarda çiftçi yine mağduriyete uğramış, hükümetimizin desteği ile zor günleri atlatmıştı. Tarsim, don sigortası sistemi getirilerek kayısı çiçeklenme dönemi de don kapsamına alındı. Ama poliçe bedellerinin devletimizin 3’te 2’sini ödemesine rağmen çiftçimizin ödeyeceği bedel fazla olduğundan çiftçimiz risk satın almak konusunda tereddüt etti. Dolayısı ile mahsulünü sigortalattıramadı. Devletimizin çiftçimizin mağduriyetinin gidereceğine yürekten inanıyoruz."
"ACİL KRİZ MASASI OLUŞTURULSUN”
Malatya’daki Ziraat Odası Başkanları ortak basın açıklaması yaparak acil kriz masası oluşturulmasını istedi. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, 2014 yılının yine Malatya çiftçilerinin hüzün ve sıkıntı yılı olduğunu söyledi. 30 Mart gecesi kayısı ağaçlarının meyvesinin yandığını belirten Kılıç, şöyle konuştu:
"Yıl boyunca emek sarf eden gübre, ilaç, sulama yaparak borçlanan çitçilerimiz yine kara kara düşünmeye başlamıştır. 29 Mart gecesi kayısı ağaçlarımızın meyveleri yanmış 30 Mart gecesi ise kayısı, ceviz ve hatta dut ağaçlarının açmış olduğu yaprakları dahi adeta haşlamıştır. Aynı zamanda ilimiz sınırları içerisinde 10 binlerce dekar ay çekirdeği ekilmiş ancak yeşeren ürün 30 Mart gecesi don afeti neticesi yok olmuştur. Malatya çiftçimizin başka ikinci bir ürün ekme şansı olmadığından adeta ekmeği aşı bir yıllık geçim kaynağı bir gecede yok olmuştur. Yıllardır bu talihsizlikleri yaşayan çitçilerimizin çoğunluğu yokluk yüzünden Tarsim sigorta primlerini ödeyemeyeceği endişesi ile ürünlerini sigortalayamamış ve artık elini atacağı bir dalı kalmamıştır."

MP(MP/İD) (FOTOĞRAFLI)