İSTANBUL, 11 Temmuz () - VATANDAŞIN kavurucu sıcaklarda serinleme çabaları Türkiye'deki enerji tükemini rekor düzeylere tırmandırdı.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, 10 Temmuz Perşembe Günü aşırı sıcaklarda serinleme çabalarına bağlı olarak elektrik enerjisi tüketiminin 807 milyon 813 bin kilovat saat ile Cumhuriyet Tarihi’nin en yüksek düzeyine çıktığına dikkat çekti ve ekledi:

"Bu enerji tüketimi sürdürülebilir düzeyi aşmıştır. Türkiye gibi enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülkede bu ihtiyacın karşılanması çok zor. Türkiye’de toplam enerji harcamasının yüzde 80’i ısınma ve soğutma için kullanılıyor. Bu harcamayı düşürmek için yalıtım zorunlu hale getirilmeli."

Eruslu, her yıl kış ve yaz aylarında ısınma ve soğutma nedeniyle kullanılan enerji miktarının binaların yalıtımsız olması nedeniyle rekor seviyelere ulaştığını vurgulayarak, Türkiye’nin ithal enerji ile karşılamaya çalıştığı bu enerji ihtiyacının sürdürülemeyecek boyutlara geldiğini belirtti. Yalıtımla binaların enerji kullanımının yüzde 50 azalacağı uyarısı yapan Eruslu, Türkiye’deki 16 milyon yalıtımsız bina için acil harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

Küresel iklim değişimi sonucunda yazların şimdiye kadar görülmemiş aşırı sıcaklarla geçmesi klima kullanımını ve elektrik tüketimini arttırırken, aşırı sıcaklar hem ülke ekonomisine hem de ekolojik dengeye zarar veriyor.

YALITIM İLE YILDA 4 MİLYAR DOLAR TASARRUF
Türkiye’de ısı yalıtımı olan binaların oranının oldukça düşük olduğunu belirten Eruslu, yalıtıma ilişkin şu bilgileri verdi:

"Türkiye’de tüm konutların standart ve yönetmeliklere uygun olarak yalıtılması durumunda, ülkemizde yılda en az 4 milyar dolar tasarruf yapılacağı, hava kirliliğinin azalacağı ve en önemlisi küresel ısınmanın hızını azaltmaya katkıda bulunulacağı biliniyor. Üstelik bir kereye mahsus bir yatırım yaparak her sene soğutma için ödenen nakit miktarı yarı yarıya düşüyor. Isı yalıtımının binanın yapım aşamasında getirdiği ek maliyet toplam maliyetin sadece yüzde beşi civarında. Ancak sağlanan tasarrufla bu rakam 2 ila 5 yıl arasında kendi kendini ödüyor ve bundan sonra da kazandırmaya devam ediyor"

(FOTOĞRAFLI)