Bedir ALTUNOK/KARS, () - ARDAHAN ve Kars'ta uzun uğraşlar sonucu yetiştirilen kazların, en çok İstanbul'da tüketildiği bildirildi. İlkbaharda kuluçkadan çıkarılan ve dere kenarlarında kadın veya çocuklar tarafından yetiştirilen kazların büyük bölümü sonbaharın bitiminde kesilerek güneşte kurutuluyor. Kar yağdıktan sonra kazlar, kargo ya da otobüslerle İstanbul'a gönderiliyor. Her biri ortalama 100 liradan satılan kazlar, aile işletmeleri için 'teşvik' oluyor.
Kaz yetiştiriciliğin genelde aile işletmeciliği şeklinde sürdürüldüğü Kars'ta sayıları az da olsa büyük işletmeler kurulmaya başlandı. Özellikle köylerdeki her evde kaz besiciliğinin yapıldığı Kars'ta kazın bakımı, beslenmesi, kesimi, kurutulması ve satılmasına kadar geçen süreç kooperatifleşme olmadığı için tanıdıklar aracılığı yapılıyor. Ortalama her ailenin en az 20 kaz beslediği bölgede merkeze bağlı Kümbet köyünde sayıları 1000’i aşan kaz sürüleri dikkat çekiyor. Kazların otlatılması ve bakımı için de özellikle de kaz çobanına ihtiyaç duyulmuyor. Ailelerin önemli gelir kaynağı olan kazların otlatılma işlemi daha çok imece usulüyle gerçekleşiyor. Her gün bir aile sabah erken saatte kazları otlak araziye çıkarıyor akşam da köye getiriyor. Kaz yetiştiriciliği yapan aileler, şöyle dedi:
"Ardahan ve Kars'ta kazın en büyük pazarı İstanbul. Bu yörelerden İstanbul'a gidip yerleşenler, kaz etinin lezzetini biliyor. Kar yağdıktan sonra otobüslerle ya da kargo şirketleri aracılığı ile İstanbul'a kaz taşınıyor. İstanbul’da bulunan Kars, Ardahan ve Iğdır derneklerinin düzenledikleri gecelerde satışlar tavan yapıyor. Kaz ortalama 100 TL'ye pazarlanıyor."

FOTOĞRAFLI