BURSA'da bir tekstil firması çocukların gece yatarken karanlıktan korkmalarını önlemek için ışıklı perde üretti. Alev alma riski olmayan, pilin tükettiği kadar enerji sarf eden ışıklar, dokuma sırasında perdeye işleniyor.
Bursa'da 1959 yılında kurulan ve faaliyetine devam eden Elvin Tekstil, inovasyona yönelik çalışmaları ile dikkat çekiyor. Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki İcat 2013 Yeni Fikirler Yeni Buluşlar Fuarı'nda stand kuran Elvin Tekstil, ziyaretçilerin de ilgi odağı oldu. Çalışmaları ve ürünleri ile ilgili bilgi veren Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canan Sönmez Canik, dekorasyon ve teknik kumaşlar ile ilgili çalışmalarının bulunduğuna dikkat çekti.
Ar-Ge çalışmaları sonucu patentli ürünleri geliştirmeye yöneldiklerini de söyleyen Canik, "Buluşlarımız var. Tekstil sektöründe pazara katma değerli ürünler sunuyoruz. Teknik kumaşlar üretiyoruz. Tren perdeleri, deniz otobüsü kumaşları, uçakların can yelek kumaşları gibi teknik kumaşlar da üretiyoruz. Bunun dışında cruiselarda yanmaz kumaşlar gibi üretimler yapıyoruz" diye konuştu.
Son dönemde yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Canik, gece karanlıktan korkan çocuklar için ışıklı perde geliştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Çocukları mutlu etmek ve yattıklarında gördükleri ışıkla korkmalarını engellemeyi amaçladık. Bu dekorasyonla ilgili gece kulüplerinde, kafelerde de ilgi gördü. Hatta normal kolonlarda bile bunu kullanmak isteyen müşteriler oldu. Işıklı sistemi perdeye daha sonra monte ediyoruz. Ekonomik olan perdelerdeki elektrik sarfiyatı da oldukça düşük. Gece odada ambul yakılması yerine bu ışıkların sabaha kadar açık tutulması elektrik tüketiminde daha karlı" dedi.
Bu perdelerin ışık donanımı nedeniyle yanma riski olmadığını söyleyen Canan Sönmez Canik, müşterinin istediği renge göre bu tür ürünler imal edebildiklerini belirtti.
YANMAYAN, SİVRİSİNEK KOVAR PERDELER
Tekstil sektöründe son dönemde önemli gelişmeler olduğunu ve nihai tüketiciye yönelik çalışmalarının geniş bir platformda sürdüğünü söyleyen Canik, "Örneğin, 'güç tutuşur' dediğimiz yangın esnasında alev almayan özelliğe sahip kumaşlarımız da var. Yangında en hızlı tutuşan tekstil ürünleri ve perdelerdir. Bu tür perdeler ise yangında alevin artmasını engelliyor. Sinek kovarlarımız var. Yazın sivrisinekler insanları rahatsız edebilir. Perdeden aldığı koku ile insan kokusunu alması engelleniyor. Ancak perde de herhangi olumsuz bir kimyasal bulunmuyor. Özellikle bebek cibinliklerinde de bu kullanılıyor" diye konuştu.
KENDİ KENDİNİ TEMİZLEYEN PERDE
Kokulu perde ürettiklerini de söyleyen Elvin Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Canik, rüzgar ya da el dokunuşu ile kokunun bulunduğu ortama yayıldığını kaydetti. Daha önce geliştirdikleri Green Guard üretim yaptıklarını da hatırlatan Canik, "Bunlar kendi kendini temizleyen perdeler. Bu alanda dünyadaki tek üretici biziz. Su kıtlığına ve çevre kirliliğine, deterjan atıklarına çare bulmaktan yola çıkmıştık. Üstündeki lekeleri ortam ışığı ya da güneş ışığı ile kendi kendine yok ediyor. Aynı zamanda ortamdaki havayı temizliyor. Antibakteriyel özelliğe sahip bir ürün" dedi.