İSTANBUL, 5 Eylül () - Önde gelen katılım bankalarından Bank Asya, banka hakkında "karalama kampanyası" yürütenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Bank Asya’dan yapılan açıklamada, "Linç kampanyasına sessiz kalan kurumlar ve karalama kampanyasını sürdürenler hakkında suç duyurusunda bulunulacağı" belirtilerek, şöyle denildi:

"Kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere; yaklaşık dokuz aydır Bankamız ile ilgili olarak mevzuata alenen aykırı ve suç teşkil edecek şekilde; sosyal iletişim platformlarında, yazılı ve görsel medyada gerçeğe açıkça aykırı beyanlar, haberler ve paylaşımların yanında, banka ve müşteri sırrını ifşa suçu dahi işlenerek, karalama kampanyası yapılmaktadır."

Konu ile ilgili olarak, düzenleyici otoritelerin yetkilerini kullanmaları için ilgili kurumların yetkililerine yazılı ve sözlü başvurularda bulunulduğu da vurgulanan açıklamada, "Ayrıca, sermaye ve finans piyasaları hakkında haber ve yorum yapan birçok duayen ekonomist ve bankacı tarafından da, bu yapılan karalama kampanyasının Türk Bankacılık Sistemine ve uluslararası itibarına da ciddi şekilde zarar verdiği; meselenin Bankamız aleyhine bir girişim olmaktan çıkarak sistemik bir sorun haline geldiği ve ilgili otoritelerin görevlerini yerine getirmek zorunda olduğu birçok defa ifade edilmiştir" denildi.

Konuyla ilgili olarak 287 suç duyurusu ve 95 tekzip girişimi yapıldığı da ifade edilen açıklamada, "Bankamızca bu hususta kanunun kendilerine yüklemiş olduğu gözetim görevini açıkça ihmal ve göz ardı ederek suç işleyen veya suça iştirak eden kamu görevlileri aleyhine ivedilikle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulacaktır" uyarısı yapıldı.

VERGİ VE PRİM TOPLAMA YETKİLERİ KALDIRILDI

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayında art arda yaptıkları açıklamalarda Bank Asya'nın vergi ve prim toplama yetkilerinin kaldırıldığı duyurulmuştu.

Aynı tarihlerde Borsa İstanbul da Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, Banka Asya paylarının, Hisse Senetleri (Pay) Piyasası Yönetmeliği'nin 25/a maddesi uyarınca kapatıldığını duyurdu ancak payların ne zaman işleme açılacağı konusunda ise bir bilgi vermemişti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu da, Bank Asya'nın, Bankacılık Kanunun "kısıtlayıcı önlemler" içeren 70. maddesi kapsamına alınmasına karar verdi. Buna göre Kurul, Bank Asya'dan yönetimi ve hissedar yapısını değiştirmesini isteyebilecek.