BURSA’nın tarımsal üretim merkezlerinden Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Koç Holding’in dünyanın en yüksek girdi fiyatlarına ve en düşük ürün fiyatına 12 yıl dayanabildiğini vurgulayarak, "Koç Holding dayanamadı, çiftçi nasıl dayansın? Tarımsal üretimle ilgili acil önlemler bir an önce alınmalı" dedi.
Nuri Karaca yaptığı açıklamada, Türkiye’nin en büyük, dünyanın ise, sayılı büyükleri arasında yer alan Koç Holding’in 2000 yılında Şanlıurfa’da kurduğu Harranova Çiftliği'ni kapatmaya hazırlandığını savundu. Karaca, "Koç Holding, dünyanın en yüksek girdi fiyatlarına (ürün maliyeti) ve en düşük ürün fiyatlarına ancak 12 yıl dayanabildi ve sektörden çıkma kararı aldı. Daha önce durum medya ve yetkililerin dikkatini çekmemişti. Oysa son 10 yılda 2.2 milyon çiftçi, çiftini, çubuğunu satarak köyünü terk etmektedir" dedi.
Karaca, Türk tarım ve hayvancılığının bu duruma düşmesinin en önemli nedeninin ürün ithalatı olduğuna dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Türkiye, son yıllarda ne bulursa ithal etmiş, gümrük vergileri ile kendi çiftçisini hiç koruyamamıştır. Türkiye günümüzde daha önceki yıllarda önemli ihraç ürünleri olan mercimek, fasulye, pirinç,buğday, susam, ceviz ve pamuk gibi ürünleri ithal etmektedir. Son yıllarda üretim patlaması yapan ve 2013’de rekoltesi 5.5 milyon tona ulaşan mısırı bile ithal etmektedir."
Herkesin aklını başına toplaması gerektiğini ifade eden Karaca, şöyle konuştu:
"Bu böyle devam edemez. Bu sektörde çalışan insanların mesleği terk etmesi, Koç Holding’in çekilmesine benzemez. Çiftçiler bu ülkenin çimentosudur. Vatansever, özverili, çalışkan insanlardır. Böyle bir durum ülkede çok büyük bir sosyal çalkantı yaratır ki hiçbir açılım, saçılım bu sosyal kaosu gideremez."
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, en kısa sürede tarım ve hayvancılığa verilen desteklerin artırılması gerektiğini ve bunun da büyük ve orta ölçekli işletmelerden daha çok küçük işletmelere yayılmasını istedi. Karaca, "Bu suretle bu insanların sektörü terk etmemeleri sağlanmalıdır. Bu insanlar bir giderse dönmezler” dedi.  İşletme büyüklüklerinin çıkacak olan Veraset Kanunu’na dayalı olarak 10-15 yıl içerisinde rasyonel seviyelere getirilebileceğini belirten Karaca, şunları ekledi:
"Tarım ürünlerinin ithalatı derhal zapt-ı rapta alınmalı, sektör düzelenine kadar vergi ve fonlar yüksek tutulmalıdır. Koç Holding’in en fazla 10 yıl dayanabildiği bu stratejik sektörde biz dededen kalma gerçek çiftçiler sonsuza kadar dayanırız. Yalnız borçsuz, çoluk çocuğumuzu doyurabilecek bir standart istiyoruz."