(Yeni görüş eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 18 Temmuz () - Filistin topraklarını uzun süredir füzelerle bombalayan İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlayarak saldırılarını yeni bir boyuta taşıması piyasalarda sarsıntı yarattı.

Amsterdam'dan Kuala Lumpur’a giden Malezya Havayolları uçağının Ukrayna’da düşürülmesi de küresel piyasalardaki satışları artırdı.

Küresel piyasalardaki satış baskılarıyla sabah saatlerinde 2.14 lirayı da geçen dolar, bankalar arası piyasada da güne 2.1370 liradan başladı ve 2.14 liraya doğru hareketlendi. Uluslararası işlemlerde 2.1447 liraya kadar yükselen dolar, Türkiye'deki işlemlerde de 2.1395 lira ile 2.14 liraya dayandı. Öğle saatlerinde 2.1269 seviyesine kadar çekilen dolar, daha sonra yönünü yukarı çevirdi ve yeniden 2.13 liranın üzerine çıktı.

Küresel piyasalardaki yatırımcılar Malezya uçağının düşmesiyle, Ukrayna kaynaklı risklerin artacağı endişeleriyle satışa geçerek paralarını güvenli liman sayılan altın ve ABD Hazine tahvillerine aktarmaya başladılar.

İsrail'in Gazze'ye kara harekatına başlaması da, Ortadoğu'da jeopolitik risklerin yükselebileceği kaygılarıyla küresel piyasa oyuncuları üzerinde baskı oluşturdu.

PETROL DE YUKARI YÖNLÜ
Uçak düşürülmesi ve İsrail'in kara harekatı petrol fiyatlarının yönünü de yukarıya çevirdi. Irak'taki iç savaşanı sertleşmesiyle 115 dolara çıktıktan sonra, risklerin azalmasıyla 105 dolara kadar gerileyen Brent tipi hampetrolün varil fiyatı 108 doları da aşarak, 108.56 dolara kadar çıktı. Varil fiyatı 100 doların altına çekilen ABD hafif hampetrolü de 103 doların üzerine çıkarak, 103.70 doları gördü.

"2.15 SEVİYESİNİ AŞMASINA İZİN VERİLECEĞİNİ SANMIYORUM"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Dolarda yukarı yönlü çok büyük bir hareket olacağını sanmıyorum" dedi ve ekledi:

"Başbakan açıklama yapmadı. Eğer Başbakan Tayyip Erdoğan Dışişleri Bakanı'nın tonunda açıklama yaparsa yukarı yönlü hareket olmaz. Sert mesaj vermekte, ABD ve Avrupa da kaçınacaktır. Çünkü Ortadoğu çok kritik bir süreç içinde. İran'la nükler görüşmeleri yapılacak. Bu nedenle doların 2.15 seviyesini aşmasına izin verileceğini sanmıyorum."

PİYASALAR DÜŞÜRÜLEN UÇAK NEDENİYLE GERGİN İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Emre Çayırlı, geçtiğimiz aylarda başlayan ve uluslararası gündemi meşgul etmeye devam eden Rusya Ukrayna gerginliğinin, Malezya Havayolları uçağının düşürülmesiyle tekrar canlandığına dikkat çekerek, "Kırım olaylarıyla başlayan ve Rusya'ya ABD ve NATO'dan yaptırımlarla gündemden düşmeyen Ukrayna gerginliği, hem politik gündemi hem de finansal piyasalar gündemini yeniden etkisi altına aldı" dedi.

Özellikle son dönemde Ukrayna – Rusya gerginliği ile başlayıp Ortadoğu’da gelişen olaylarla artan jeopolitik risklere dikkat çeken Çayırlı, "Yükselen riskler altının ons fiyatında volatilitenin yükselmesine neden oluyor. Dün gece saatlerde yaşanan gelişmelerin, 1 ons altının fiyatı yüzde 2 artışla yeniden 1324 dolara çıktı" dedi.

"DOLARDA 2,15 SEVİYESİ ÖNEMLİ"
Çayırlı, dün Merkez Bankası'nın politika faizinde ve koridorun alt bandında 50 baz puanlık indirime gitmesi sonrasında dolarda yükseliş yaşandığına işaret ederek şöyle devam etti:

"Artan gerginlikle birlikte görülen yükseliş hareketinin devam etmesi durumunda, 2.15 seviyesi oldukça önemli olarak görülüyor. Ateşkes sağlanmaz ve Ukrayna ve Ortadoğu’da yaşanan olayların şiddeti artarsa, dolar 2.15 lirayı geçebilir. Kritik 2,15 seviyesinin geçilmesi durumda ise dolar 2.17-2.20 seviyelerine kadar çıkabilir."

(FOTOĞRAFLI)