BULGARİSTAN ve Türkiye arasında karayoluyla ticarete yönelik 2014 yılı için karşılıklı 250 bin TIR anlaşması kapsamında ilk 6 ayda verilecek 125 bin geçiş belgesinin sadece 5 bini verildiği için Türk TIR'larına kapatılan Kapıkule, Bulgaristan'ın 110 bin belge daha vermesiyle açıldı.
Bulgaristan'ın 31 Ocak 2014 tarihi itibariyle teslim edilmesi gereken 125 bin geçiş belgesi yerine sadece 5 bin belge teslim etmesi nedeniyle büyük bir krize yol açan ve ve binlerce ihracat TIR'ının günlerdir bekletildiği Bulgaristan sınırında, Antalya, Mersin gibi güney illerinden ihracata gönderilen yaş meyve sebze ürünleri ve Sevgililer Günü için gönderilen kesme çiçek ürünleri bozulmaya başlamıştı. Geçiş yapamadığı için 5 milyon dala yakın çiçek yüklü TIR ve binlerce tonluk yaş meyve ve sebze ürünü yüklü TIR'ların yanısıra, Antalya ve çevre illerdeki soğuk hava depoları da ürünler gönderilemediği için dolmuştu. Yaşanan kriz nedeniyle Sevgililer Günü'nde Avrupa ve Rusya'ya 50 milyon dal çiçek göndermesi gerekirken gönderemeyen Antalyalı çiçek üretici ve ihracatçıları 10 milyon dolara yakın zarar etmişti.
Nakliye TIR'ları için geçiş belgesi anlaşmasına ilişkin kriz nedeniyle 15 gün Türk ihracat TIR'larının bekletildiği Kapıkule sınır kapısından geçişler bugün saat 09.00'dan itibaren yeniden başladı.
ÇIKARMAMIZ GEREKEN DERSLER VAR
Şuan itibariyle Bulgaristan hükümetince 110 bin adet dozvola (yol geçiş belgesi) verildiği yönünde bilgi aldıklarını ve geçişlerin başladığını belirten Antalya İhracatçılar Birliği Başkan Vekili Hakkı Bahar, şunları söyledi:
"TIR'ların geçişinde herhangi bir problem yok. Sorun çözüldü. Ancak, bu sorun bize bir ders verdi. Biz sadece Bulgaristan sınırından Avrupa'ya ihracat yapıyoruz. Türkiye'nin ivedilikle İtalya üzerinden gemiyle TIr taşımacılığını çözmesi gerekiyor. Aşrıca Yunanistan gümrük kapısı İpsala'nın kapasitesinin artırılması lazım. Tek kanal olduğunda maalesef Bulgar devletine güven olmuyor. Bu işten bizim alacağımız tek ders bu." MÇ(SU/BT)