BAKAN YILMAZ: "İZMİR'İN GÜZEL HAVASININ MUHALEFETİNE RAĞMEN YOĞUN KATILIM OLDU"
Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen 5. İktisat Kongresi'nin kapanışında konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, katılımın üst düzeyde ve yoğun olduğunu belirtti. Bakan Yılmaz, "İzmir'in güzel havasının muhalefetine rağmen çok yoğun bir katılım oldu" dedi.
Kalkınma Bakanlığı tarafından organize edilen ve üç gün boyunca devam eden 'Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi' ana temalı 5. İktisat Kongresi düzenlenen kapanış oturumuyla son buldu. Kongrenin kapanış oturumunda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, üç gün boyunca devam eden paneller ve çok sayıda etkinlik ile güçlü bir kongrenin gerçekleştirildiğini belirtti. Katılımın yüksek olduğunu dikkat çeken Bakan Yılmaz, "İzmir'in güzel havasının muhalefetine rağmen çok yoğun bir katılım oldu. Şaşırtıcı derecede yoğun bir katılım vardı. Gerçekten, demek ki bir ihtiyaç vardı. Dünyadan ve yerlerden çok büyük bir katılım aldık. Bu rakam şu ana kadar düzenlenen bütün kongreler ile mukayese ederseniz en yoğun olduğu kongredir. Bundan dolayı mutluluk duyuyoruz. Yurt dışından yoğun bir katılım oldu. Uluslararası kuruluşlardan çeşitli temsilcilerden katılım sağlandı. Güçlü bir kongreyi gerçekleştirmiş olduk" dedi. Kongreye 23'ü yurtdışından olmak üzere toplum 243 panelistin fikirlerini paylaştığını söyleyen Bakan Yılmaz, panellerin ana temasının küreselleşme süreci ekseninde gerçekleştiğine dikkat çekti.
AYNI GEMİNİN İÇİNDEYİZ
Dünyada ekonominin gittikçe önem kazandığını ve yapılan kongrede de bu temanın mesajının verildiğini söyleyen Bakan Yılmaz, "Bugünkü dünyada da ekonomi çok önemli. Bugünkü kongremizde de bu mesajı vermeye çalıştık. Demokrasi ile katılımcılık ekonomik kalkınmanın merkezini oluşturuyor. Bu kongremizde bunu içerik ve yöntem olarak sergileyeme çalıştık. Farklı siyasi görüşler, farklı anlayışlar olabilir, ama hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bunu daha ileri taşıyabilmek, daha üst seviyelere taşımak hepimizin ortak sorumluluğumuzdadır" diye konuştu.
TÜRKİYE ÖRNEK OLDU
Türkiye'nin yaptığı reformlar ile örnek bir ülke olarak gösterildiğini anlatan Bakan Yılmaz, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Temellerimiz sağlam binamızın iskeleti sağlam. Daha fazla mikro reformlar yaparak çeşitli alanlarda eksiklerimizi tamamlamalıyız. Türkiye bu konularda ilerleme kaydettiği sürece küresel anlamda çok etkin bir ülke olacaktır. Türkiye son dönemlerde örnek ülkeler arasına girmiş durumda. Birçok ülkeden devlet adamı, Dünya Bankası Başkanı, Türkiye'yi örnek gösterdiğini söyledi."
İZMİR TESADÜFEN SEÇİLMEDİ
İlk İktisat kongresinin İzmir'de yapılmasının tesadüf olmadığını söyleyen Bakan Yılmaz, "Burada birinci kongrenin ruhuna da uygun şekilde bütün faaliyetleri gerçekleştirmeye gayret gösterdik. İlk kongrede İzmir rastgele seçilmedi. İzmir'in de neden tercih edildiğini iyi anlamamız gerekiyor. İzmir Dünya ile ticaret köprümüz. İzmir'in tarihine baktığınız zaman Dünya ve Türkiye ekonomisinin kesiştiği noktada duruyor. İzmir ekonomik anlamda da güçlü bir şehir. 2023 vizyonuna giderken tüm yerel potansiyelin tespit edilmediği sürece seferberlik olarak harekete geçirmediğimiz sürece vizyona ulaşamayız. İzmir ve Ege Bölgesi bu anlamda muazzam bir ticaret potansiyeli içeriyor" diye konuştu.
KONGRE RUTİN OLARAK DÜZENLENSİN
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İktisat kongresinin 5 veya 10 yılda rutin olarak gerçekleştirilmesi temennisinde bulundu. Kongre boyunca konuşulan konulardan bahseden Başkan Kocaoğlu, "Kongrede krizden nasıl çıkılacağı konuşuldu. Durağanlığı aşmanın yolu tartışıldı. Rekabetçi bir üretimden bahsedildi. Türkiye'de nasıl yatırım çekilebileceği konuları konuşuldu. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların iş gücünü iştiraki gündeme getirildi. Krize karşı makro ve mikro olarak yapılacak çalışmalarından bahsedildi. Ülkemizde tasarruf ciddi oranda azaldığı ve tasarruf devlet politikası arasında alınması gerektiğinden bahsedildi. Yerel yönetimlerin kalkınmada güçlendirilmesi gerektiğinden bahsedildi. Bu kongreden çok şey aldık ve edindik. Bu kongrenin hem ülkemize hem dünyada insanların lokmasının büyümesine yararlı olmasını diliyorum" diye konuştu.
KONGRE PLANLARA KATKI SAĞLAR
İzmir Valisi Mustafa Toprak ise kongrenin yönetim, panelistlerin koyduğu fikirler ve katılımcıların katkılarıyla Türkiye'nin gelecek politikalarının yön vereceğini düşündüğünü söyledi. İzmir'in kongreye ev sahipliği yaptığı için gururlu olduğunu söyleyen Vali Toprak, "Ülkelerin hedefleri olması gerekiyor. Bu hedefler planlar ile ulaşılabilir. Buradan alınan fikirler ile bu planlara ciddi katkı sağlanacağını düşünüyorum" dedi.

Cihan DURAK/ İZMİR, ()