Oktay ENSARİ / KAYSERİ () - TÜRKİYE genelindeki ısı, su ses ve yangın yalıtımcılarını bir araya getiren İZODER üyeleri Kayseri’de Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız'a bir rapor sundu.

Raporda, izolasyonda tek sorumlunun TSE olması, izolasyonla ilgili yönetmeliklerde ve uygulamalarda enerji, çevre ve sanayi bakanlıklarının ortak hareket etmesi istendi.

Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu başkanı Ferdi Erdoğan, Bakan Taner Yıldız’a verdikleri brifingde özellikle son 10 yıldır sektördeki gelişmelere dikkat çekti. Erdoğan, "Ülkemizin enerjisinin en fazla tüketildiği binalarda enerji verimliliğini sağlamada güvenli, sağlıklı ve konforlu yaşam alanları oluşumuna katkı verdik. Hızlı ve önemli gelişmeleri kaydettik. Sadece tüketiciyi değil, sektörün kendisini de eğittik. Karar vericilerimiz de bilinçlendi. Paydaşlarımızla farkındalık yarattık" diyerek, sektörün sorunlarını Enerji Bakanı Taner Yıldız’a verdiği raporda şöyle sıraladı:

"1.Enerji verimliliği strateji belgesinin gerekliliğinin yerine getirilmesi konusunda TS 825 derhal revize edilmeli enerji limitlerinin strateji belgesine uygun seviyeye çekilmesi gerekir. Bu revizyon 2 yıllık periyotlarla tekrarlanmalıdır. TSE enerji verimliliği konusunda yürütülen standartlarda tam sorumlu olsun. Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin santimleri artırılsın.
2.Enerji Verimliliği kanunu ve ilgili Binalarda enerji performans yönetmeliğinin uygulanması konusunda yönetmenlik etkin kılınmalıdır. Enerji kimlik belgesi uygulamaları, kullanabilir hale getirilmelidir.
3.Tüketiciye dönük parasal teşvikler gündeme alınmalıdır. Yalıtım uygulamalarında yüzde 18'lik KDV, yüzde 1'e indirilmelidir. Enerji kimlik bölgesi sınıfına göre teşvik uygulamaları devreye alınmalıdır. Yalıtım uygulamalarında kredi sübvansiyonları olmalıdır
4.Sektördeki haksız rekabet, kayıt dışılık ve denetimsizlik önlenmelidir. Bu konuda yetkili bakanlığımız Çevre ve Şehircilik bakanlığının yetki alanlarında Enerji bakanlığımızın da desteğine ihtiyaç vardır."

Enerji Bakanı Taner Yıldız da İZODER yöneticilerine, bakanlığında yapılacak toplantıda Çevre ve Sanayi bakanlığı ile TSE temsilcilerinin de katılımıyla sorunların ve yapılması gerekenlerin birlikte ele alınacağını söyledi ve ekledi:

"Yalıtımda AB standartlarına yaklaşılmalı, ülkemizin geleceğine katkı koymak adına izolasyonu tam yapılmış konutlarda oturmalıyız. 20 yıl önce gecekondular yapılırken kamu buna göz yumuyordu. Bırakın izolasyonu, sadece tuğla veya biriketten yapılan evciklerin içine vatandaş girer otururdu. O nedenle gecekondu önleme bölgeleri oluşturulmuştu. Günümüzdeki evler her türlü yalıtıma uygun yapılıyor."

OE (OE) (OSS) (FOTO)