İZMİR'deki icra müdürlüklerine geçen yıl 448 bin yeni dosya gelirken, 2012 yılında bu rakam 932 bin olmuştu.
Aralık ayında yaşanan operasyonlar ve bunun ekonomiye olumsuz yansımaları dışarıda tutulursa, 2013 yılı önceki yıllarda yaşanan ekonomik krizin etkilerinin nispeten az görüldüğü bir yıl oldu. Bu durum, icra müdürlüklerindeki dosya sayılarının azalmasında da kendini gösterdi.
İzmir'deki icra müdürlüklerine geçen yıl 448 bin yeni dosya geldi. İzmir’deki 28 icra müdürlüğünün her birine 2013 yılında ortalama 16 bin yeni dosya geldi. 2012 yılında bu rakam 32 bin ile 34’er bin arasında gerçekleşmişti. İzmir Adliyesi’nde faaliyet gösteren 12 ayrı icra tetkik mercii hakimliği, başta taahhüdü ihlal, nafaka ödememe, memur ve imza şikayetlerinden oluşan ceza ve hukuk davalarında 2012 yılında 33 bin 766 dosyaya bakarken, 2013 yılında bu sayı 30 bin oldu. 7 bin 752 dosya da bu yıla devretti.
İcra dosyalarının başında, bankalardan alınan otomobil, tüketici kredileri, cep telefonu fatura borçları bulunuyor. Cep telefonu davalarını kredi kartı borçları, esnaf ve kefalete ödenmeyen borçlardan kaynaklanan davalar takip ediyor.
KORİDORA İSTİFLENİYOR
İcra müdürlüklerinin odalarına sığmayan 1 milyonu geçkin dosya, çelik dolaplarda yer kalmayınca geçmiş yıllarda olduğu gibi yine koridorlara istiflenerek yerleştirildi. İcra dosyaları ile boğuşan 28 İcra Müdürlüğü’nün bulunduğu koridorlarda geçecek yer kalmadı. Yerlere serilen dosyaları gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemedi. Sonuçlanan dosyalar, görevliler tarafından alışveriş arabaları ile arşive taşınıyor.
OPERASYONLARIN ETKİLERİ ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM GÖRÜLECEK
İcra davalarının çokluğundan avukatlar da şikayetçi. İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Ercan Demir, ortaya çıkan tablonun ekonomik durumun mahkemelere birebir yansıdığının kanıtı olduğunu, bir önceki yıl dünya genelinde yaşanan ekonomik krizin etkilerinin Türkiye'de daha fazla hissedilmesiyle icra dosyalarında da büyük artış yaşandığını söyledi. Aralık ayında yaşananların ekonomiye ve dolayısıyla da icra takiplerine ve mahkemelere yansımalarının önümüzdeki dönemde daha net görüleceğini ifade eden Demir, bazı tüketim mallarına getirilen taksit sınırlamalarının ve kredi kartı düzenlemesinin, icra dosyalarında belli bir azalmaya yol açmasının beklendiğini dile getirdi.