DÜNYANIN en büyük fındık üreticisi Türkiye’nin fındık ihracaat rekortmeni Oltan Gıda’nın İtalya Ferrero’ya satışı sonrasında ayrıntılar da belli olmaya başladı. Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Veli Oltan, Ferrero’nun ileri tarım teknikleri uygulayarak, Türk fındığının kalitesini artırmak için çalışma yapacağını söyledi.
Türk fındık devi Oltan Gıda’nın Kinder ve Nutella’nın üreticisi İtalyan Ferrero’ya satışı tamamlanırken, satışla ilgili detaylar da belli olmaya başladı. İmzaların atıldığını ve satışın tamamlandığını belirten Oltan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Veli Oltan, “İşletme Oltan Gıda ismi ile faaliyetine devam edecek. Ben ve diğer ortağımız Şükrü Güngör Köleoğlu 5 yıl süreyle eskisi gibi şirketin idaresini sürdüreceğiz" dedi. Ferrero'nun sektörde söz sahibi ve istikrarlı üretici bir firma olduğuna vurgulayan Orhan Veli Oltan şunları söyledi:
 “Ferrero'nun Türk fındığının verim ve kalitesini artırma konusunda, makineli iyi tarım uygulamaları ile teknolojiyi kullanarak geniş kapsamlı çalışmaları olacak. Bu çalışmalara geçtiğimiz yıllarda başlanmıştı. Hedef, verim ve kaliteyi arttırırken, üretim maliyetlerini azaltmak ve üreticinin de kazanmasını sağlamaktır. Böylelikle Türk fındığında son yıllarda azalan verim kaybının da önüne geçilmiş olunacak.”
1984’TE KURULDU, FINDIK DEVİ OLDU
Ferrero'ya anonim şirket haline dönüştürülerek satışı yapılan Oltan Gıda Maddeleri İhracat, İthalat ve Ticaret Ltd. Şti., 5 Nisan 1984’te Kenan Oltan, Burhan Oltan, Orhan Veli Oltan ve Şükrü Güngör Köleoğlu ortaklığı ile kuruldu. 1940'lı yıllardan itibaren fındıkla uğraşan Oltan ailesinin 30 yıllık firmasına ait Düzce, Ordu ve Trabzon Esiroğlu'nda fındık kırma fabrikaları, Trabzon Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde de dünyanın en gelişmiş fındık entegre işleme tesisi bulunuyor. 27 dönümlük alan üzerine kurulan ve 2007 yılında üretime başlanan entegre işleme tesisinde her türlü fındık ve mamulleri üretimi yapılabiliyor. 2002 yılından beri Türkiye fındık ihraç rekortmenliğini elinde bulunduran Oltan Gıda'ya ait işletmelerde bin 500'ü aşkın kişi çalışıyor. Oltan Gıda 2013 ciroları itibariyle İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde 55'inci sırada yer alıyordu. 2012 – 2013 sezonunda 68 bin ton iç fındık ihracatı karşılığında yaklaşık 500 milyon dolar gelir sağlayan Oltan Gıda, fındık ihracatının yüzde 70’ini İtalyan çikolata devi Ferrero’ya yapıyordu.
Bu arada rakam açıklanmamakla birlikte sanayi kulislerinde satış imzalarının 1 milyar dolara atıldığı da ileri sürüldü.

FOTOĞRAFLI