DENİZLİ Valisi Abdülkadir Demir, kentte Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü (İŞKUR) kayıtlarına göre 27 bin kişinin iş aradığını, işverenlerin ise 18 bin işçi ihtiyacı olduğunu belirtip, "Bu işte bir problem var dedik ve anket yaptırdık. İlginçtir, 1700 kişiyle yapılan anketin sonucunda yüzde 37’si işe gidiş ile ilgili ulaşım sorunu olduğunu söylüyor" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde Vali Abdülkadir Demir başkanlığında düzenlenen toplantıda Denizli’de proje tabanlı faaliyet gösteren Güney Ege Kalkınma Ajansı, KOSGEB, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörlüğü ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri çalışmaları ile ilgili daire müdürlerine, kaymakamlara bilgi verdi. Kurum yetkililerinin destekler ve çalışmalarla ilgili yaptıkları sunumun ardından konuşan Vali Abdülkadir Demir, tüm çabalarının Denizli’nin desteklerden daha fazla pay alması ve desteklerin yatırıma ve istihdama dönüşmesi olduğunu söyledi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın genç, çalışabilecek durumda olan ihtiyaç sahiplerini çalışmaya yönlendirecek bir sistem uyguladığını belirten Demir, Denizli’de istihdam durumuyla ilgili de çarpıcı rakamlar verdi. Denizli’de işverenin işçi, işsizin ise iş aradığını söyleyen Demir, "15 gün önce Denizli’de 10 sektörün temsilcileri ve oda başkanlarıyla toplantı yaptık. Denizli’de işlerin iyi olduğu, insanların yeni proje yapıp kapasitesini artırmak istediği görüldü. Ancak çalıştıracak insan gücü bulunamıyor. İŞKUR'a bir talimat verdik. İŞKUR’un rakamlarına göre şu anda Denizli'de 27 bin kişi iş arıyor. Ama açık iş olarak da 15 bin pozisyon var. Firmalarla yaptığımız görüşmede firmaların 18 bin işçi aradığını belirledik. Bu kadar işsiz görünüyor, bu kadar da işçi çalıştırmak isteyen görünüyor. Ortada bir problem var" dedi.
Problemin nedenlerini tespit için İŞKUR’a anket yaptırdıklarını söyleyen Demir, "Yaptırdığımız ankette ilginç sonuçlar çıktı. 1700 kişi ile anket yaptık. Anketin sadece bir sonucunu söylüyorum. İş arayanların yüzde 37’si işe gidiş gelişle ilgili ulaşım sorunları yaşadıklarını söylüyor. Ulaşımı neden göstermiş. Dolayısıyla zaman zaman, 'İnsanlar 15 lirayı bulamıyor mu?' diyebiliyoruz. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nın yaptığı yardımlara yönelik en büyük eleştiri insanların tembelliğe alıştırılması. Biz de Denizli’de bu konuda örnek bir uygulamayı harekete geçirdik. Başvurularda genç, çalışabilecek kişileri birkaç gün içinde çalışmaya teşvik edip, iş bulmaya çalışıyoruz. Yaptığımız uygulama Bakanlık tarafından da örnek kabul edildi ve geçen haftada genelgeyle tüm illere bildirildi" diye konuştu.