İSTANBUL, 25 Haziran () - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının, bozulan finans yapıları nedeniyle, kârların bir bölümünü finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldığına dikkat çekti.

İSO Meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, İSO Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2013 Yılı Araştırması sonuçlarına göre, net satışlarının yüzde 7.4 artarken dönem karlarının yüzde 8.5 azaldığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:

"Göstergeler, 2013 yılında 500 Büyük Kuruluşun finans yapısının bir önceki yıla göre kötüleştiğini ortaya koyuyor. Borç/öz kaynak oranının 500 büyük kuruluşta yüzde 130’lara, özel kuruluşlarda yüzde 150’lere yükselerek son 10 yılın zirvesine çıkması dikkat çekici bir gelişmedir. Firmalar, faiz ve döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle karlarının önemli bir bölümünü finansman giderlerine ayırmak zorunda kalmıştır. 500 büyük kuruluşun Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı binde 4.7 gibi düşük düzeyde iken, yüksek teknolojilerin yaratılan katma değer içindeki payı yüzde 2.6’dır."

"YÜKSEK TEKNOLOJİDE GERİDEYİZ"

İSO 500 verilerinin, Türkiye’nin ileri teknolojide ne kadar geride olduğunu ortaya koyduğunun altını çizen Bahçıvan, "Bu veriler, finansal istikrarın Türkiye ekonomisi için ne kadar kritik bir eşik olduğunu ve Türkiye’yi yöneten hiç kimsenin, finansal istikrarı göz ardı etmemesi gerektiğini açık bir şekilde göstermektedir" uyarısında bulundu.

"IRAK'A İHRAC AT BÜYÜK ÖLÇÜDE AKSIYOR"

Türkiye’nin Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olan Irak’ın tamamında bin 550 civarında Türk firmasının faaliyet gösterdiğine ve yatırımların Kuzey Irak Kürt Bölgesel yönetiminin elinde bulunan Erbil’de yoğunlaştığına dikkat çeken Bahçıvan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"IŞİD’in (Irak Şam İslam Devleti) elindeki Musul’daki yatırımlar, Irak’taki toplam yatırımlar içinde yüzde 10’dan daha az paya sahip. Ancak bölgede ihracat ciddi ölçüde aksamış durumda. Gelişmelerin daha fazla kontrolden çıkması ve petrol fiyatlarının daha fazla yükselmesi halinde küresel ekonomideki toparlanma olumsuz etkilenecek. Önemli bir petrol ve enerji ithalatçısı olan ülkemizde de cari açık ve enflasyon kanalıyla ekonomik performansımız üzerinde önemli bir kırılganlık ortaya çıkacak. Ortadoğu’daki kritik gelişmeler karşısında ülkemiz, sağduyu eşliğinde maceraya prim vermeyen bir yaklaşım doğrultusunda, barış ve istikrarı bir an önce sağlamaya yönelik politikalara ağırlık vermelidir."

(FOTOĞRAFLI)