İSTANBUL, 28 Mayıs () - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, bütünsel kalkınmanın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinde büyük güvence olacağını söyledi.

İSO Meclis toplantısında konuşan Bahçıvan, "İnovasyon ve verimlilik artışına dayanan, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile insan hak ve özgürlüklerini güvence altına alan Bütünsel Kalkınma modeli, AB’ye üyelik sürecinde en büyük güvencemiz olacak" dedi.

"Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne Katılım Süreci, Bütünsel Kalkınma Perspektifi ve Sanayimizin Geleceği" ana gündemi ile yapılan İSO Meclis toplantısının bu ayki konuğu Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu oldu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bahçıvan, Türkiye’nin 50 yılı aşkın süredir özveriyle devam eden üyelik çabalarına karşın, AB’nin Türkiye’nin tam üyeliğe hazır bulunmadığına dair tutum ve yaklaşımının önümüzdeki en ciddi sorun olduğuna dikkat çekti.

"BU MASKELİ BALO ARTIK SONE ERMELİDİR"

Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinde yaşadığı mağduriyetin, üyelik süreci tamamlanmadan önce Gümrük Birliği’ne katılmış olmasından kaynaklandığını Bahçıvan, "Gümrük Birliği konusunda çok ciddi bir ödün vermiş olmasına rağmen, Türkiye’nin tam üyeliğinin belirsizliğe mahkum edilmiş olması ülkemize yapılmış büyük bir haksızlıktır. Bu bağlamda yaşananlar bir maskeli baloya benziyor. Bu maskeli balo artık sona ermelidir" diye konuştu.

Gümrük Birliği’nin 20. yılına yaklaşması nedeniyle kapsamının değişen ticari koşullara uygun olarak revize edilmesi gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın ivme kazandığı bir süreçte bu öneri önemli. Türkiye’nin üçüncü ülkelerle ticaretinde mağduriyet yaşamaması için her türlü tedbirin alınması gerekiyor" dedi.

"MÜZAKERE SÜRECİ POPÜLİSTSÖYLEMDEN ARIDRILMALI"

Müzakere sürecinin seçim odaklı popülist söylemlerden kurtarılması gerektiğini söyleyen Başçıcan, AB ile müzakerelerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için olumsuz algının giderilerek teknik bir niteliğe kavuşturulması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin AB’ye tam üyeliği konusunda her iki tarafın da özellikle politik açıdan kararlılığına ilişkin soru işaretleri bulunduğuna değinen Bahçıvan, tüm temas ve demeçlerde, yürütülen müzakerelerin nihai hedefinin AB’ye tam üyelik olduğunun açık yüreklilikle ifade edilmesi gerektiğini söyledi.

"Bütünsel Kalkınma"nın, AB’ye tam üyeliğin Türkiye’ye sağlayacağı önemli katkıları barındıran bir kavram olduğuna da değinen Bahçıvan, şöyle dedi:

"Bütünsel kalkınma önerimiz; ekonomik, sosyal, çevresel ve insani gelişmişlik, sürdürülebilirlik ve yönetişim unsurlarının aynı anda ve birbiriyle uyumlu olarak gelişmesini ifade etmektedir. Bütünsel kalkınma, güçlü ekonomik büyüme ile birlikte insanların yaşam kalitesi ve hayat standartlarında iyileşmeyi öngörmektedir."

(OSS)