İSTANBUL, () İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de yükselen siyasi tansiyonun, ekonomik risk taşıdığına dikkat çekerek, "Özel sektörün omuzlarındaki 270 milyar dolarlık borç dikkate alınarak, finansal istikrarı bozacak siyasal istikrarsızlıktan kaçınılması gerekiyor" dedi.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı, bu yılki ilk buluşmasını İSO Vakfı Mesleki Eğitim Kompleksi'nde gerçekleştirdi. İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya çok sayıda üye katıldı. Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'de Gezi Parkı olayları ile başlayan ve 17 Aralık operasyonu ile had safhaya ulaşan siyasi tansiyonun, ekonomi açısından önemli riskler oluşturduğuna dikkat çekti. Söz konusu risklerin Türkiye'nin yurtdışındaki algısını olumsuz etkilerken, ekonominin iç ve dış kırılganlıklarını da arttırdığını vurgulayan Bahçıvan, "Zira yabancı yatırımcıların gelişmekte olan ekonomilere ilişkin yatırım kararı alırken gözettikleri en önemli değişkenlerden birisi de siyasi istikrardır. Özel sektörün omuzlarındaki 270 milyar dolarlık borç dikkate alınarak finansal istikrarı bozacak siyasal istikrarsızlıktan kaçınılması gerektiğini bir kez daha ifade etmek istiyorum" dedi.

"TÜM KESİMLERE DÜŞEN ÖNEMLİ SORUMLULUKLAR"
Durumun sadece sanayiciler için değil ekonominin bütünü için hayati bir öneme sahip olduğunu belirten Bahçıvan, finans kesiminin bu ortamı gereğinden fazla abartarak suiistimal etmeye çalıştığına dair işaretler olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Finans kesimini, eğer bindikleri dalı kesmek istemiyorlarsa, hayata ve ilişkilere uzun vadeli bakmaya davet ediyorum. Aksi takdirde bu durum, geçmişte olduğu gibi sanayicilerimizle olan ilişkilerini olumsuz etkileyecek. Türkiye sanayisinin sağlıklı bir biçimde yoluna devam edebilmesi için sadece finans kesimine değil; başta hükümet, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşları ve ekonomi kurumları olmak üzere tüm kesimlere düşen önemli sorumluluklar düşmektedir. Bizi çevreleyen bazı ülkelerde büyük kargaşa ve çatışmalar yaşanırken demokrasiye inancımızı kaybetmeden, birbirimizi ötekileştirmek yerine anlamaya çalışarak toplumsal barış ve bütünlüğümüzü korumaya özen göstermeliyiz" diye konuştu.
Meslek Komiteleri ilişkileri web sitesiyle güçlenecek Yılda iki kez yapılan Meslek Komiteleri ortak toplantılarının, sanayinin sorunlarının konuşulduğu önemli ve gelenekselleşmiş platformlardan biri olduğunu vurgulayan Başkan Bahçıvan, üyelere, her meslek komitesinin çok önemli üç temel sorununun bu toplantılarda dile getirmesi çağrısında bulundu. İSO olarak üyelerin düşünce ve sorunlarına önem veren bir yaklaşıma sahip olduklarına değinen Bahçıvan, Meslek Komitelerinin yakın ilişki içerisinde olmasının sorunların doğru bir şekilde aktarılmasında önemli rol oynadığına dikkat çekti. Bahçıvan, bu kapsamda kısa bir süre içinde açılacak yeni web sitesi ile her bir meslek komitesine ait oluşturulacak mikro sitelerin, meslek komitelerinin üyeleri ile ilişkilerini canlı tutacağını söyledi. İSO'nun yeni üyelerine daha iyi hizmet vermek amacıyla Yenibosna ve Ümraniye'de 3 Mart Pazartesi günü birer temsilcilik açacağını da kaydeden Bahçıvan, böylece oda üyelik müracaatından kapasite ve ekspertiz raporları talebine kadar birçok konuda hizmet vereceklerini kaydetti.
GO(HE)