TÜRKİYE İş Kurumu İş Gücü Piyasası Başkanı Abdullatif Gökdere, 2013 yılı Ekim ayı sonu itibariyle 596 bin vatandaşın işe yerleştirildiğini söyledi. Gökdere, İŞKUR’un yıl sonu istihdam hedefinin ise 750 bin olduğunu açıkladı.
İş arayan ve işverenleri buluşturan Bölgesel İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’nın ikincisi Gaziantep’te düzenlenen törenle açıldı. Zeugma Mozaik Müzesi’nde düzenlenen fuara; Gaziantep Valisi Erdal Ata, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, AK Parti Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, İŞKUR İş Gücü Piyasası Başkanı Abdullatif Gökdere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun ile Adıyaman, Gaziantep, Kilis ve Osmaniye’den gelen işveren ve iş arayanlar katıldı.
Fuarın açılışında konuşan Abdullatif Gökdere, 2013 yılının Ekim sonu itibariyle 596 bin işsizin istihdam edildiğini söyledi. Gökdere, "2003’te sadece 65 bin kişiyi işe yerleştiren İŞKUR, 2012 yılında yaklaşık 560 bin işsizimizi işe yerleştirmiştir. 2013 Ekim ayı sonu itibariyle de toplam 596 bin vatandaşımızı işe yerleştirmiştir. Yarım milyondan fazla vatandaşımızı 10 ay gibi kısa bir sürede işe yerleştirmeyi başaran İŞKUR’un yıl sonu hedefi ise 750 bin kişiyi işe yerleştirmektir. İŞKUR bu hedefe kararlılıkla yürümektedir. Önümüzdeki dönemde bundan daha fazla işe yerleştirme inancı ve gayreti içerisindeyiz. 2008 yılında sadece 30 bin civarında vatandaşımız iş gücü yetiştirme programlarından yararlanmışken, 2012 yılında yaklaşık 465 bin vatandaşımız bu hizmetlerden yararlanarak meslek sahibi olmuş ve iş gücü piyasasıyla bağ kurmuşlardır" dedi.
'İŞ GÜCÜ PİYASASI TALEP ARAŞTIRMASI YAPILDI'
Gökdere, İŞKUR Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılı Mayıs ve Haziran aylarında 81 ilde 'İşgücü Piyasası Talep Araştırması' gerçekleştirildiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Cumhuriyet döneminin en büyük araştırma olan Türkiye genelinde 81 ilde gerçekleştirilen araştırmayla iş gücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan iş gücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve güçlük çekme nedenleri, 2013 yılı sonunda ve 2014 yılı ortasında İş Gücü Piyasası’ndaki değişim ve beklentilere ilişkin bilgiler derlenmiştir. Ülkemizde ilk defa uygulamaya giren ve başarıyla yürütülen İşsizlik Sigortası Fonu sayesinde 2012 yılında yaklaşık 365 bin işsizimize işsizlik ödeneği ödedik. Sadece 2013 yılı ekim ayında 208 bin 953 vatandaşımıza işsizlik ödeneği ödedik. İşbaşı Eğitim’ programları kapsamında 2012 yılında yaklaşık 31 bin vatandaşımıza eğitlerimizi verdik. 2013 yılı Ekim ayı sonu itibariyle ise 40 bin 194 vatandaşımız bu programdan faydalandı."
'2023'TE İŞSİZLİK HEDEFİ YÜZDE 5'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu ise işsizlik oranının Cumhuriyet’in 100'üncü yılı olan 2023'te yüzde 5'e düşürmeyi hedeflediklerini kaydetti. İnciroğlu, "Bakanlığımızın öncelikli konularının başında ülkemizdeki istihdamı arttırmak ve işsizliği azaltmak gelmektedir. Bu konuyla alakalı bakanlığımızda Ulusal İstihdam Stratejisi çalışmaları son hızla devam etmektedir. İnşallah 2023'te, yani Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, işsizliği yüzde 5 oranına, bugün 30.9 olan kayıt dışı istihdam oranını da yüzde 16'ya düşürmeye hedefliyoruz" diye konuştu.
Gaziantep Valisi Erdal Ata da açılan fuarla işsizlerin istihdam edilmesini umduğunu belirterek, "Geçen yıl düzenlenen fuarda zannediyorum 4 bin civarında işsizimiz bu fuar sayesinde işe yerleştirilmişti. Ümit ediyorum bu fuarda da daha fazla işsiz gencimizi işe yerleştirme şansına sahip olacağız" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından işverenlere ödüllerinin verildi ve protokol üyeleri fuar stantlarını gezdi.