KAYSERİ Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ahmet Ayçiçek, Sanayi Odası ve firmalardan gelen "Kalifiye eleman bulamıyoruz" şikayetlerine "Biz de bulamıyoruz" diye yanıt verdi. Ayçiçek, üniversite ve lise mezunlarının sanayide düz işçi olarak çalışmak istemediğini, bunda özel sektörde uygulanan ücret politikasının da etkili olduğunu söyledi.
Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Ahmet Ayçiçek, 28- 30 Kasım arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde açılacak olan Kayseri İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (KAYİF) hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
Ahmet Çiçek, gazetecilerin, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) başkanlarının, "Eleman ihtiyacımız var, ama kalifiye elaman bulamıyoruz" açıklamalarını hatırlatması üzerine, "Biz de bulamıyoruz" karşılığını verdi. Kurs açtıklarını ancak kursiyer bulmakta sıkıntı çektiklerini vurgulayan Ayçiçeği, şöyle devam etti:
"Evet, KAYSO, OSB ve işverenler sıkıntılı bu konuda. Aslında biz de bulamıyoruz. Kalifiye eleman yetiştirmek için kurs açıyoruz. Yakında fuarla birleştirip tanıtımını da yapacağız. Biz her türlü kursu açmaya ve yetiştirmeye hazırız. Ama kursiyer bulmakta güçlük çekiyoruz. 34 bin kayıtlı işsizimiz var. Ama özel sektörü yönlendirmede zorlanıyoruz. Büyük bölümü devlet sektörü istiyor. Özel sektörün maaş politikasından kaynaklanıyordu ama bildiğim kadarıyla maaşlar da yükseldi. Biz asgari ücret verildiği sürece bir şey diyemeyiz. Üniversite ve lise mezunları işçilik yapmak istemiyor. Sanayide çalışmak istemiyor. Bizim gözlemimiz bu."
Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü Basın Sorumlusu Naim Coşkun da kuruma kayıtlı işsizlik rakamlarını ise şöyle sıraladı:
"İşgücü anlamında 65 bin kayıtlı üyemiz var. Bunun 33 bini işsiz. 32 bini ise belli iş yerinde çalışmak isteyen ya da kamu kuruluşu.bekleyenler. 5 bin 600 üniversite mezunu var. 12-13 bin lise mezunu. Diğerleri ise ilkokul ve altı. 10 bin vasıfsız eleman var. Önümüzü görebilmek adına, işgücü piyasası analizi yapıldı. İşverenler gezildi en az 10 kişi çalıştıran 3 bin iş yeri ziyaret edildi. Ziyaretlerde 'Ne çeşit elemana ihtiyacınız var?' diye sorduk. Sonuç; 'vasıfsız' eleman çıktı. Vasıfsız elemana niye ihtiyaç duyulsun ki? Çağırırsınız bir iş verirsiniz yapar ama öyle değil. Kayseri’de işverenler yetiştirmek üzere eleman arıyor. Herhangi bir kurs 10 kişi olsa açıyoruz. 20 lira harçlık veriyoruz. Firmalarımız da 20 lira harçlık vererek teşvik etmeye çalışıyor."