(Ayrıntılar eklendi.)

Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 19 Haziran () - Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçlerinin Musul'u alıp, Bağdat'a doğru ilerlemesiyle gerileyen lira, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri uzun vadede çok yükseltmeyeceği yolundaki işaretleri sonrasında uluslararası piyasalarda yeniden yükseldi.

IŞİD'in Musul'u ele geçirip, çok sayıda Türk'ü de rehin almasıyla 2.15 liranın üzerine çıkan dolar, FED'in dün geç saatlerde açıklanan kararının ardından, 2.12 lira düzeylerine kadar çekildi.

FED kararında, ekonomideki toparlanmaya duyduğu güvene dikkat çekti ve gelecek yıldan itibaren başlanacak faiz artırımlarında biraz daha hızlı hareket edilebileceğine dönük sinyaller verdi. Ancak FED'in, uzun vadede faizlerin ortalama olarak yüzde 4.0 yerine yüzde 3.75 olacağı yolundaki güncellemesi, piyasalarda olumlu karşılandı.
FED, ABD ekonomisinin 2014 büyüme beklentisini de aşağı çekerek yüzde 2.9'dan yüzde 2.1-2.3 düzeyine düşürdü. FED Başkanı Janet Yellen, büyüme öngörüsünde yaptıkları bu revizyonun, bu yıl yaşanan sert kış koşulları gibi bazı "geçici" etkenlerden kaynaklandığını söyledi.

FED, ekonomik büyüme için 2015 ve 2016'ya ilişkin beklentilerini ise değiştirmedi. FED beklendiği gibi, aylık tahvil alım tutarını 10 milyar dolar daha azaltarak 45 milyar dolardan 35 milyar dolara düşürdü.

FED toplantısı öncesinde açıklanan verilerin ABD'de enflasyonun yükseliş eğiliminde olması, piyasalarda faiz artırımlarının hızlı ve sert olabileceği endişeleri yaratmıştı.
ABD'de ekonomik büyüme bu yıl için şu ana kadar zayıf seyretse de, enflasyonun hız kazandığına dair işaretler, Fed'in faiz artırımını değerlendirebileceği günü öne çekebileceğinden endişe ediliyordu.

Bu nedenle, FED toplantısından bu yönde bir karar çıkmaması da piyasaları rahatlatmış oldu.

"TL İÇİN EN UYGUN KOMBİNASYON"
'nın sorularını yanıtlayan Global Menkul Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, özellikle ABD'deki enflasyon rakamları sonrasında piyasalarda FED'den bir şahin görünümü olmasının, sıkılaştırıcı kararlar almasının beklendiğini belirterek, "Dünkü toplantı metninde 2 senelik tahminlerde değişim yaşanmayacağı mesajı vardı. Yallen'ın açıklaması bir rahatlamaya neden oldu, TL için en uygun kombinasyon değer oluştu" dedi.

"IRAK YA DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ GİBİ RİSKLERİN GÖZ ARDI EDİLEBİLİR"
Uskuay, FED'in mevcut duruşu ve Avrupa Merkez Bankası'nın genişleyici politakalarının TL için en uygun ortam olduğuna dikkat çekerek, "Irak gibi bir bilinmez var ama piyasalarının sıcak para döneminde ve risk iştahının büyük olduğu dönemde bazı riskler görmezden gelinir. Şu anda da sıcak para akışı, Merkez Bankası'nın faiz indirimine deva edeceği yönündeki beklentiler; Irak ya da cumhurbaşkanlığı seçimi gibi risklerin göz ardı edilmesine sebep olabilir. Fırsat azaldığında risklere daha çok dikkat edilir, fırsatlar çoğaldığında riskler azalır" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI