Gülseli KENARLI / İSTANBUL, 16 Haziran () - KÜRESEL piyasalarda da, Irak'taki iç savaşın daha da yayılabileceği ve petrol ihracatını engelleyebileceği korkularıyla ham petrol fiyatlarında başlayan tırmanış devam ediyor.

Türkiye'nin de petrol fiyatlarında temel aldığı Brent ham petrolünün varil fiyatı yaklaşık yüzde 0.6 yükselişle 113.13 dolara, ABD hampetrolünün varil fiyatı da yaklaşık yüzde 0.5 yükselerek 107.4 dolar düzeyine çıktı.

Ekonomist Ateşan Aybars, Irak Şam İslam Devleti'nin (İŞID) Irak'taki ilerlemesinin "politik bir olay" olduğunu ve her yere uzandığını belirterek, "Jeopolitik gerginlik petrol fiyatlarına yukarı yönlü baskı yapıyor. Burada mesele arz yönlü problem. Irak, günde 3.5 milyon varil üretiyor, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) talep kapasitesi de aynı. Irak'ın petrol arzındaki olası kesinti arz_talep sorunu yaratır" dedi.

Aybars, İŞID'in Bağdat'a gitmesinin en kötü senaryo olduğuna dikkat çekerek, "Bağdat'a inmeye kalkarlarsa, bu ciddi olarak bir problem yaratabilir" dedi ve ekledi:

"Petrol fiyatlarında 10-15 dolarlık yukarı yönlü bir sıçrama söz konusu olabilir. İyi senaryoya göre ise Bağdat'a girmezler. Bu durumda 7-8 dolarlık bir düşüş olur ve bu jeopolitik gerginliğin köpüğü alınır. Ancak IŞİD'in Bağdat'a gitmesine pek kolay müsade edileceğini sanmıyorum. Özellikle ABD duyarsız kalmayacaktır. ABD'nin müdahalesi kendi çıkarlarından değil ama yüksek petrol fiyatlarının küresel ekonomiye bir darbe vuracak olması nedeniyle olur. Diğer taraftan, ABD'nin stratejik petrol rezervleri var, onları piyasa sürerese petrol fiyatları gümbür gümbür düşer."

LİRA DEĞER KAYBEDİYOR
Dolar, Irak'taki gelişmelerin etkisiyle bugünkü işlemlere yaklaşık son iki ayın en yükseği olan 2.1395 liradan başladı ve kısa sürede 2.14 lirayı da aştı. Dolar, 2.1455 liraya kadar yükseldikten sonra, şu sıralarda 2.13 lira seviyelerinde bulunuyor. Euro da 2.89 lirayı aşıp 2.8992 liraya kadar çıkarak 2.90 lira sınırına dayandı. Euro şu sıralarda 2.8955 lira düzeyinde seyrediyor. Bu gelişmelere bağlı olarak, sabah saatlerinde yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti nin değeri de 2.52 seviyesini koruyor.